artikel

Ranke Lemster brug

bouwbreed

Het ranke ontwerp van de nieuwe brug over het Stroomkanaal bij Lemmer was doorslaggevend. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed had vanwege de nabijheid van het monumentale ir. D. F. Woudagemaal extra eisen gesteld. Het winnende ontwerp past precies in de omgeving.

Aannemer Reimert uit Almere en collega K. Dekker uit Warmenhuizen voeren het werk uit. Ze ontwierpen de brug samen met Ingenieursbureau Tauw en Wurck architectuur. De ruim 50 jaar oude ophaalbrug was aan het eind van zijn levensduur en is gesloopt. De nieuwe vaste brug is breder en komt hoger dan de oude ophaalbrug te liggen. Dat is nodig om met drijvend materieel de N359 te kunnen passeren. De nieuwe brug wordt in situ gestort en heeft aan elke zijde 56 tijdelijke buispalen om het dek te dragen tot het gestort, op sterkte en gespannen is.

Reageer op dit artikel