artikel

Molens draaien weer

bouwbreed

Ooit was de vuurtoren van Urk het hoogste baken in de wijde omtrek. Maar de tijden veranderen. Komend jaar worden rondom het vissersdorp de laatste van de in totaal 86 windturbines opgeleverd. Daarmee is Windpark Noordoostpolder – net als toen er in 1987 de eerste 25, veel kleinere molens werden gebouwd – het grootste windpark van Nederland. Van de 86 molens staan er 48 in het water van het IJsselmeer en 38 op het land.

 De exemplaren op het land hebben een zogenoemde tiphoogte van 198,5 meter. Zodra alle molens in bedrijf zijn, levert het park 1,4 miljard kilowattuur elektriciteit. In het najaar brak van een molen een stuk van één van de wieken, waarna alle turbines werden stilgezet voor onderzoek. Ondertussen draaien tien molens weer.

Reageer op dit artikel