artikel

Infranerds

bouwbreed Premium

Infranerds

De technische vernieuwing binnen onze infrabranche speelt zich voornamelijk af binnen het proces van bestraten en het milieuvriendelijker produceren en verwerken van asfalt. Onze vernieuwing is voornamelijk gericht op het verfijnen van bestaande uitvoeringstechnieken; minder op vernieuwende high-technische hoogstandjes, gewoon iets nieuws. Dat maakt dat er voor studenten wellicht te weinig uitdaging in zit om als een ‘nerd’ onze branche op de kop te zetten. Net als Uber met de taxibranche deed, de hele boel opschudden en de branche weer op scherp zetten.

Aan de keukentafel vroegen wij onze twee eigen Y-tjes eens hardop mee te denken over een ‘Uber-overval’ binnen de infrabranche. Een technische-bedrijfskundige-creatieve brainstorm. Ze krijgen best iets mee van ons vak, thuis wordt immers veel over het bedrijf gesproken en vaak volgt er ongevraagde toelichting op infraprojecten onderweg.

Conclusies van dit tafelgesprek: er is minder werk in de toekomst, de hele beroepsbevolking fulltime aan het werk is niet meer mogelijk en wil men ook niet meer. De wals is geautomatiseerd, net als de bebording. “Maar stel dat jij die ene nerd bent die onze branche op de kop zet, waarmee doe je dat?” ‘‘Geen idee, maar zo veel werken alles jullie doen, dat lijkt mij niet de bedoeling.”

Duidelijk een kenmerk van een Y-tje en voer voor psychologen wellicht. Onze branche is niet bekend en daarmee nog niet uitdagend genoeg om jeugd te prikkelen. Ooit weleens een marketeer in opleiding horen zeggen: ik wil de infrabranche vernieuwen? Daarnaast staat bouw synoniem aan hard werken. Meer quality time in de toekomst, ze krijgen het nu al met de paplepel ingegeven. Een jonge, zeer succesvolle ondernemer hoorde ik echter zeggen: je wordt groot door hard te werken. Als jouw concurrent tot vijf uur werkt en jij tot zeven heb je voorsprong. Wij gaan zien wat ‘later’ brengt.

Reageer op dit artikel