artikel

Creatieve uitleg

bouwbreed Premium

Creatieve uitleg
Suzanne van de Kerk

De basis van mijn creatieve ontwikkeling ligt in de beginjaren van mijn werkzaam leven en dat was in de bouw. Het was niet alleen het scheppingsgenot van het metselen en timmeren, maar vooral de gevatheid en soms banale humor van de collega bouwvakkers.

De wijze waarop blunders werden omgezet in vindingrijke toelichtingen (smoesjes dus), wat later lateraal denken werd genoemd, stimuleerde mijn arbeidsvreugde en vormde mijn geest. Het idee dat dit verleden tijd is, werd op hoog niveau weerlegd door een simpel berichtje onlangs in de krant over een scheve kerktoren in het Brabantse Hilvarenbeek. Die stond voor de restauratie al schuin, maar daarna in de tegenovergestelde richting. De aannemer (overigens een goeie) heeft ‘per ongeluk’ de opgeknapte spits 180 graden gedraaid bij herplaatsing. Een geluk bij een ongeluk volgens betrokkenen. Zij zijn van mening dat de wind, die bijna altijd uit dezelfde richting komt, er ook voor gaat zorgen dat de komende 400 jaar de spits geleidelijk weer recht zal komen te staan.

Toekomst

Kijk zo’n verre toekomstvisie en creatieve uitleg heeft de bouw nodig om er bovenop te komen. Anders dan de klaagzang van een aantal ‘grote jongens’ die hun kans niet onbenut lieten om via Cobouw te jammeren over te veel capaciteit, stijgende loonkosten en prijzen van toeleveranciers en onderaannemers. Niet één prijsvechtende ‘tobman’ maakt zich zorgen over zijn eigen inkomen, toekomstige vertrekpremies en de kwaliteit van ‘het product’ en de bouwpopulatie. Laat staan dat ze zich bekommeren over de toekomst daarvan. Zouden ze ook van mening zijn dat we blij moeten zijn met de actuele immigratie golf, voor de toekomstige arbeidsmarkt en demografische ontwikkelingen? Zacht geklutste eieren roepen dat, maar ik geloof daar geen bal van.

Reageer op dit artikel