artikel

‘Je moet meer samenwerken vandaag de dag’

bouwbreed

‘Je moet meer samenwerken vandaag de dag’
Marcel van Hoorn

De Jac Ruyters Groep opereert vanuit een verbouwde, oude textielfabriek in Echt. Hoe kan het ook anders. Renoveren en verbouwen is zijn core-business. Ook in de crisis hield het Limburgse familiebedrijf het hoofd boven water. Het geheim? “Lange dienstverbanden en aandacht voor de klant.”

Jamaick Ruyters is een van de twee directeuren van de Jac Ruyters Groep. Vanavond zit hij aan tafel tijdens het Cobouw Caféin Maastricht. Alvast een voorproefje.

Wie is Jamaick Ruyters?
“Ik ben 37 jaar, vader van drie kinderen, in juli getrouwd, maar al 18 jaar gelukkig met dezelfde vrouw. Mijn schoonbroer en ik vormen de directie. Ik werk nu 13,5 jaar bij de Jac Ruyters Groep. Ik studeerde in Eindhoven, maar keerde terug. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik doorliep meerdere functies in het bedrijf. ”

Waar staat uw bedrijf voor?
“We zijn een familiebedrijf met 75 medewerkers verdeeld over vier werkdivisies. Twee voor de bouw en twee voor de schilderstak. Mijn vader begon in 1968 met een eenmanszaak. Op de fiets, van deur tot deur, moest hij het vooral hebben van mond-tot-mondreclame. Eind jaren zeventig begon het bedrijf te groeien. Kalkzandsteen, stukadoren, spuitwerk, schilderwerk, kortom de gehele afbouw, waren toen de hoofdmoten van het bedrijf. Langzaam maar zeker kregen we interesse in totaalonderhoud. Dat begon met het renoveren van eigen vastgoed. Nu kunnen we opdrachtgevers volledig ontzorgen. We doen nog steeds kleine reparaties, maar het liefst werken we met vaste contracten. Zo zijn we vroegtijdig bij het proces betrokken en kunnen we met onze klanten gezamenlijk tot het gewenste resultaat komen. ”

Wie zijn uw klanten?
“Vastgoedbeheerders, corporaties, fabrieken, scholengemeenschappen en overheidsinstellingen. We werken ook veel in de zorg. Belangrijk is dan dat de dagelijkse verzorging van de bewoners gewaarborgd blijft. Dat vereist een specifieke aanpak. Daarom trainen wij ons personeel. Aandacht voor de bewoner is soms belangrijker dan de reparatie zelf.”

Genoeg te renoveren in Limburg…
“Negentig procent van ons werk bestaat uit onderhoud en renovatie. Ik wil niet zeggen dat het gouden tijden zijn in Limburg, maar er is inderdaad werk genoeg.”

Werken jullie ook buiten Limburg?
We zijn voornamelijk actief in Limburg. In Brabant zijn we ook te vinden, maar in Duitsland en België eigenlijk niet. Lastig qua regelgeving.”

Heeft Limburg last van zijn imago?
“Limburgers kunnen gesloten zijn, soms is het voor een buitenstaander misschien moeilijk om het vertrouwen te winnen. Opener worden naar elkaar is van belang. Je moet meer samenwerken vandaag de dag.”

Wat is het geheim van de smid?
“Werken met vaste partners. De kosten gaan daardoor omlaag en er ontstaat helderheid. Dienstverbanden van 12,5, 25 en zelfs 40 jaar zijn bij ons ook eerder regel dan uitzondering. Dat zegt iets over ons bedrijf. Uiteindelijk trekken onze medewerkers de kar.”

Nog een motto?
“Denkt, bouwt, onderhoudt.”

Gasten Cobouw Café

Te gast aan tafel vanavond bij het Cobouw Café Limburg zijn naast Jamaick Ruyters: Raymond Vaessen, Ger Koopmans, Michel Huisman, Willy van de Kerkhof, Hessel Meijer, Ger Peeters, Claudia Reiner en Wim Weijnen. Ronald Rovers en Jack van der Veen dragen een column voor. Verder is er muziek en discussie.

Reageer op dit artikel