artikel

‘Iedereen kan misstanden in bouw en vastgoed melden’

bouwbreed

‘Iedereen kan misstanden in bouw en vastgoed melden’

De FIOD is in Limburg misschien wel de grootste bouwfraude ooit op het spoor. Althans, dat zou je kunnen afleiden uit een advertentie die de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst dinsdag plaatste in Cobouw. FIOD-zegsman Adriaan Ros nuanceert.

Een advertentie in de krant waarin een tipgever wordt gevraagd om zich opnieuw te melden. Dat lijkt me een unicum?
“Het is inderdaad de eerste keer dat we op deze manier informatie zoeken. Dat is nooit eerder gebeurd.”

Valt daaruit af te leiden dat uw onderzoek naar mogelijke fraude in de Limburgse bouw- en vastgoedsector muurvast zit? De tip dateert immers al van februari 2013.
“De informatie die we nu hebben is te beperkt om er mee aan de slag te gaan. Overigens kun je niet spreken over één specifiek onderzoek. We doen voortdurend onderzoek, naar allerlei zaken.”

U richt zich in de advertentie wel specifiek op de tipgever. Waarom?
“Iedereen die informatie heeft over misstanden in de bouw- en vastgoedsector kan zich melden, laat dat duidelijk zijn. Wat betreft de tipgever; het is jammer dat hij zich destijds niet bij ons Team Criminele Inlichtingen (TCI) heeft gemeld. Daar worden tips geheel anoniem behandeld. Die anonimiteit is zelfs tot aan de rechter gewaarborgd. Het zou kunnen dat deze tipgever daar niet van op de hoogte was en is.”

U hoopt dat hij meer vertelt als hij weet dat zijn identiteit nooit bekend zal worden?
“Wij komen graag in contact met iedereen die meer kan vertellen.”

Kunt u, op basis van de informatie die u reeds in uw bezit heeft, aangeven of het hier om een mogelijk geval van klassieke bouwfraude of vastgoedfraude gaat?
“Een onderscheid tussen bouw- of vastgoedfraude is niet te maken, daar is het nog te vroeg voor. Wel is het zo dat de tipgever zich kenbaar gemaakt heeft als iemand die betrokken is geweest bij vastgoedtransacties.”

Reageer op dit artikel