artikel

Gert Olbertijn: ‘We bestraten te veel’

bouwbreed

Gert Olbertijn: ‘We bestraten te veel’

De stad versteent, signaleert ook Gert Olbertijn, het rekenbrein achter het NL Greenlabel voor de buitenruimte. Alweer een label? “Deze is praktisch en betaalbaar.”

Een groeningenieur noemt hij zichzelf. Olbertijn werkte zeventien jaar lang bij Royal HaskoningDHV met mkb-bedrijven in de portefeuille. Nu heeft hij een eigen bedrijf. Stabilitas BV.

Groen bouwen. Dat is zijn specialisme. Verwar het dit keer niet met energiezuinig bouwen. Olbertijn richt zich op tuinen, buitengebieden, de ruimte om een gebouw heen en zoekt de combinatie. Geen nasi. Geen bami. Een rijsttafel. Er gaat “nog zoveel mis”.

Kastanjes en eiken

Eigenlijk zou je nergens meer direct water moeten mogen afvoeren.

Olbertijn. “Oude esdoorns gaan verloren, omdat ze moeten wijken voor een rijtje woningen. Terwijl die bomen juist veel waarde hebben voor de bewoners van die huizen. Veel steden kiezen tegenwoordig ook voor platanen. Ik ben blij met iedere boom, maar eiken of kastanjes met een waardevolle onderbegroeiing leveren meer leven op.”

Er wordt te veel bestraat, vindt hij. Leuk voor de stratenmaker misschien, maar het water kan daardoor geen kant meer op. “Eigenlijk zou je nergens meer direct water moeten mogen afvoeren, maar moeten gebruiken of infiltreren. Elk bouwproject zou daar een bijdrage aan moeten leveren.”

NL Greenlabel

Olbertijn is vooral druk met het zogeheten NL Greenlabel voor de buitenruimte. Het is een initiatief van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra (Eigen Huis en Tuin), Olbertijn doet het rekenwerk. “Nico die al jaren met dit onderwerp is begaan en tal van internationale prijzen won, belde me in 2011 op. “Ik wil de meest duurzame tuin maken voor de Floriade. Maar ik wil toegepaste materialen, stenen, houten tuinhuisjes en de carport met zonnepanelen wel kunnen verantwoorden. Dat was het begin.”

Dit label is relatief goedkoop en goed te begrijpen.

Een zaadje werd een plantje, een praktijktuin werd een trein waar steeds meer “karretjes aan hangen”. “Er doen nu 110 bedrijven mee. Weer een label? Dit label is relatief goedkoop en goed te begrijpen. In feite is het een soort excelsheet met twintig vragen. We wegen bewust verschillende aspecten mee. Er is niet alleen een label voor producten en planten, maar ook voor het ontwerp die een link legt tussen groen en het gebouw.”

Goed gevoel

Groen is meer dan een beetje decor.

Schelpenpaden of leempaden. Geen schutting maar een haag van beuken. Betonstenen met olivijn dat CO2 bindt. “Groen is meer dan een beetje decor. Het zorgt voor een goed gevoel, voor geluk en gezondheid”, besluit Olbertijn.

Reageer op dit artikel