artikel

“Overmoedig zijn is zonde van je tijd”

bouwbreed Premium

“Overmoedig zijn is zonde van je tijd”

Het gaat TCC dit jaar voor de wind. Of beter gezegd: ze verdienen voor het eerst sinds de oprichting in 2012 een mooie boterham, vertelt Gert Kwekkeboom. Werkten ze voorheen slechts aan ‘kruimels’, zoals gewonnen Open Oproepen van het Stimuleringsfonds, nu werken ze ook aan een opgave van formaat: De Bibliotheek van de Toekomst in een oude locomotiefloods van de NS in Tilburg. Door een slimme samenwerking met Braaksma & Roos Architectenbureau en Inside-Outside aan te gaan, voldeden ze aan alle inschrijvingseisen.

Grote aanbestedingen zijn voor jullie vaak nog een brug te ver gezien de referentie-eisen. Toch doen jullie mee door samenwerkingen met bureaus die er wel aan voldoen. Waarom willen ze met jullie samenwerken?

“De huidige aanbestedingsregels zorgen voor een vastgeroeste markt van gespecialiseerde bureaus. Daarnaast moesten veel gevestigde bureaus door de crisis slinken. Wij zijn interessant om mee samen te werken, omdat we kunnen helpen wanneer ze een frisse blik of extra capaciteit nodig hebben. Omdat we uit tien eenmanszaken bestaan, zijn we flexibel inzetbaar. Dankzij deze samenwerkingen ontstaat de beste balans tussen routine en innovatie.”

Wat is een voorwaarde voor een geslaagde samenwerking?

“Je moet het serieus nemen. Zo besteden we nog meer tijd aan bellen en overleggen. Maar het levert ook veel op, zoals een mooi afgestemd project.”

Hoe bouwen jullie aan een netwerk?

“We treden buiten onze comfortzone door mee te doen aan netwerkevenementen, zoals matchmaking projecten van de BNA. Maar ook door ons te trainen in het vinden van nieuwe samenwerkingen. Zo vormde de lopende ontwikkelcompetitie voor een hotel in de houthavens voor ons een goede gelegenheid om het functioneren van dit type markt te verkennen. We hebben geïnvesteerd in onze contacten. Dit is blijvend want het kan ook op andere momenten iets opleveren. Zo komen we nu in een andere context in aanraking met het hotelwezen, waarvoor we een van onze nieuwe contacten kunnen bellen.”

Hoe kwamen jullie erbij om met Braaksma & Roos Architectenbureau en Inside-Outside in te schrijven?

“Het begon tijdens een BNA-matchmaking project in Istanbul waar we Olivier Graeven ontmoetten, een van de twee nieuwe partners van Braaksma & Roos Architectenbureau. Sindsdien hebben we samen enkele projecten opgepakt, zoals de aanbesteding van De Bibliotheek van de Toekomst in Tilburg. Deze opdracht had echter nog een partner nodig, want onderdeel van de opgave was om de immense glazen locomotieloods op te laden met een publieke sfeer. We zochten daarom een place maker en kwamen uit op Inside-Outside.”

Waardoor hebben jullie gewonnen?

“Met de keuze voor het team was het zaadje voor de uiteindelijke winst al gepland. Iedereen heeft zijn rol goed opgepakt. Braaksma & Roos Architecten zet zich in voor interpretatie van en de omgang met het monument van de Loc-hal. Inside-outside houdt zich bezig met de publieke atmosfeer en de aankleding van de publieke ruimte. Wij concentreren ons op de organisatie van het bibliotheekprogramma in de toegevoegde architectuur en de coördinatie van het project.”

Proberen jullie aan zoveel mogelijk aanbestedingen mee te doen?

“Laatst kwam de tender voor de renovatie en uitbreiding van Paleis het Loo op de markt. We raadpleegden ons netwerk  en maakten een inschatting van vermoedelijke deelnemers. Hierop besloten we om geen team te vormen, voor nu is deze aanbesteding een categorie te ver. Overmoedig zijn is zonde van je tijd.”

Wat leer je van een verloren aanbesteding?

“We verloren een paar jaar geleden grandioos de aanbesteding voor een park in de Piushaven in Tilburg. Onze inzending leidde echter tot de uitnodiging van de gemeente om in te zenden voor de Willem II passage. Nu is de langzaamverkeerstunnel onder de perrons van treinstation Tilburg in uitvoering. We hebben toen geleerd dat je als je met een aanbesteding meedoet, je dit voor de volle honderd procent moet doen. Je kunt vooraf niet voorspellen waar een inzending – of je nu wint of verliest – toe kan leiden.”

Hoe kijk je naar de toekomst?

“Voor de toekomst willen we onze slagkracht vergroten. Momenteel werken we nog vanuit tien eenmanszaken in wisselende samenstellingen vanuit kantoren in Amsterdam, Deventer, Rotterdam en Parijs. Eenmanszaken zijn super lean, maar ook te flexibel om risicodragend te zijn. We willen daarom opschalen. Van een cooporatie van eenmanszaken willen we transformeren naar een coöperatie van solide ondernemingen. Zo richt ik met enkele anderen een VOF op die zich meer richt op bouwklussen.”  

Reageer op dit artikel