artikel

Job Dura reageert op column Gerben van Dijk

bouwbreed

Job Dura reageert op column Gerben van Dijk

Beste Gerben, dankbaar maak ik gebruik van jouw verzoek tot reactie op jouw column in Cobouw van zaterdag 26 september. Daarin stel je terecht de vraag waarom een bedrijf als Dura Vermeer, dat de visie, techniek en kennis in huis heeft om nul-op-de-meterwoningen te realiseren, dat niet standaard doet?

Je verwijst daarin naar het nieuwbouwproject Wonen aan de Peppelweg in Rotterdam, waar wij volgens jou een kans laten liggen door niet nul-op-de-meter te bouwen.

Vooropgesteld: bij Dura Vermeer zijn wij van mening dat bij elk nieuw project – nieuwbouw of renovatie – nul-op-de-meter het streven moet zijn. Je moet echter weten dat Dura Vermeer, of de bouwer in het algemeen, slechts één van de stakeholders is in het spel en proces van ontwikkelen en bouwen. Een belangrijke stakeholder, dat wel. Wat ik bedoel te zeggen, is dit: wij zijn ook afhankelijk van opdrachtgever, locatie, historie, behoeftes vanuit de omgeving (zoals groen in de openbare ruimte, sociale huur), financiering, wet- en regelgeving én kopers. Alles moet als een puzzel in elkaar vallen, willen wij optimaal resultaat op het gebied van duurzaamheid halen. Daar hebben we ook mooie voorbeelden van, zoals ons nieuwbouwproject RijswijkBuiten of onze projecten in de Stroomversnelling.

Ik bestrijd jouw opvatting dat de woningen die niet volgens het nul-op-de-meterconcept worden gebouwd ‘binnen tien jaar aan verduurzaming toe zijn’. De praktijk bewijst dat niet. Door woningen met energielabel A te waarderen met ‘een mager zesje’ doe je ook geen recht aan deze woningen en de inspanningen die door heel veel partijen en ketenpartners worden gedaan. Ik begrijp en deel je frustratie.

Het goede nieuws is wel dat we als bouwsector de afgelopen jaren grote stappen hebben gezet in het verduurzamen van de woningvoorraad. Natuurlijk kan het altijd beter, sneller of anders en in die zin zijn we er nog lang niet. En je mag ervan uitgaan dat wij als Dura Vermeer altijd alles uit de kast halen om de meest duurzame woningen te ontwikkelen en te realiseren. Als je behoefte hebt om hierover verder met mij van gedachten te wisselen en over hoe wij van jouw zes een acht kunnen maken, dan nodig ik je graag uit voor een goed gesprek.

Job Dura, voorzitter Raad van Bestuur Dura Vermeer

Reageer op dit artikel