artikel

Cultuurshock

bouwbreed

Cultuurshock

Een jaar geleden stapte ik in Dubai uit het vliegtuig om te beginnen aan een nieuwe uitdaging: het opzetten van een Witteveen+Bos-kantoor aldaar.

Met een groot tekort aan zoet water, uitdijende bevolking en ogenschijnlijk eindeloze olievoorraden moet er een markt zijn voor efficiënte oplossingen op het gebied van infra en water. In het begin is het flink aanpassen voor mij en mijn gezin: wonen en werken in een volledig nieuwe omgeving met een andere taal, andere culturen, nieuwe klanten en een andere instelling is niet altijd gemakkelijk.

Om onze naamsbekendheid te vergroten, besluit ik een conferentie te sponsoren over industriële waterrecycling. Onze meest senior waterexpert uit Nederland geeft een boeiende presentatie over een megaproject om water te hergebruiken in Kazachstan. Ik zie veel glazige oogjes in de zaal. Na de presentatie komt er een meneer naar mij toe: “Sir, do not worry so much. We have enough power and will build another desalination plant. No problem at all!”Met een lichte frustratie rijd ik terug naar huis. Hoe kun je nu zo omspringen met natuurlijke bronnen? We moeten water besparen, hergebruiken, bronnen beter benutten en nieuwe bronnen van water onderzoeken. En afgaande op de uitspraak van mijn gesprekspartner moeten we ook werken aan bewustwording.

In gedachten verzonken parkeer ik de auto en loop door de voortuin naar binnen. Die is veranderd in één groot waterballet, compleet met pirouetjes van graspollen, amfibisch kinderspeelgoed en blaadjes van de bougainville. Verbaasd vraag ik aan mijn vrouw wat er aan de hand is. “O, nee, vergeten de sproeier uit te zetten, het was ook zo druk vandaag, helemaal vergeten. Het gras kon ook wel een buitje gebruiken. Zet jij hem even uit?” Ik sta volledig perplex. Laat ik eerst thuis maar eens aan bewustwording werken, voordat ik de markt opga…

Wouter Bijman

Hoofd Witteveen+Bos-kantoor Dubai

 Reageer op de column  via mail of www.Twitter.com/cobouwNLCultuurshock

Reageer op dit artikel