artikel

Blog: Als iets niet werkt, schaf je het toch gewoon af

bouwbreed

Blog: Als iets niet werkt, schaf je het toch gewoon af

Kabinet schaft rekentoets voor mbo af, luidden de koppen in enkele media. Gebleken was dat vrijwel geen mbo-leerling zou slagen voor de toets die in alle onderwijsvormen verplicht is gesteld omdat het met de rekenvaardigheid van de jeugd slecht gesteld is.

 

 

Alles is er aan gedaan om het beeld van falend onderwijs en een dito overheid verborgen te houden. In het mbo kon je al slagen met een 4,5, in mijn tijd toch een dikke onvoldoende. Staatsecretaris Dekker heeft uit wanhoop nog geprobeerd om het slagingspercentage omhoog te krijgen door al genoegen te nemen met een 3. Dat werd menig Kamerlid toch te dol. Dan maar niet mee laten tellen dit jaar en hopen dat het volgend jaar beter gaat, heeft Dekker toen gedacht.

Nu is de hoop uiteraard dat deze beleidslijn wordt doorgetrokken naar andere terreinen. Als iets niet werkt, dan schaf je het gewoon af. Ik dacht daaraan bij het beluisteren van de Begrotingsbehandeling Wonen. De rillingen van afgrijzen lopen je over de rug bij het aanhoren van het politieke debat. Alsof de verkiezingen aanstaande zijn. Neem bijvoorbeeld Roald van der Linde van de VVD. Vanwege het populisme van Geert Wilders kan in de VVD-visie niet anders geopereerd worden dan met soortgelijk populisme. Dat leidde in het recente verleden al eens tot de boude uitspraak dat Nederland de grenzen zou dichtdoen voor vluchtelingen. Van der Linde voegde daar nu aan toe dat statushouders onder vluchtelingen geen urgentiestatus meer zouden mogen hebben voor het verkrijgen van een sociale huurwoning. Als je zo’n grote broek aantrekt verwacht je op z’n minst een motie zo niet een initiatiefwetsontwerp tot wijziging van de Woningwet om dat te regelen. Nu kwam zijn grote mond als een boemerang terug en heeft de PVV er weer een zetel bij. Dat werkt dus niet, afschaffen dus die Van der Linde.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma maakte het niet minder bont. Die verklaarde plechtig dat Schengen niet heilig is, met andere woorden de open grenzen tussen Europese landen hoeven van hem niet meer zo. Als hij consequent was geweest had hij meteen ook het lidmaatschap van Nederland van de Europese Unie ter discussie gesteld. Het leerstuk van verdragen die bindend zijn totdat ze formeel zijn opgezegd, is kennelijk aan hem niet besteed geweest. Dat werkt dus niet, afschaffen Buma dus.

De Transportministers van de EU-lidstaten hebben besloten dat openbaar aanbesteden van het spoorgebruik niet meer behoeft. Een overwinning voor Nederland kraait onze spoorbrekebeen Wilma Mansveld vanuit Luxemburg. Hoe dom kun je zijn. Monopolisten hebben nog nooit de behoefte gevoeld om te investeren in klanttevredenheid en meer efficiency waardoor het beter en goedkoper zou kunnen. Dat werkt dus niet. Mansveld weg dus.

Nee, neem dan onze grote roerganger Mark Rutte. Lurkend aan een flesje cola laat hij weten dat de gebeurtenissen in het Drentse Oranje aanleiding voor hem zijn telefonisch de regie te voeren vanuit de VS. Ondertussen laat zijn compaan Dijkhoff, de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, bussen vol vluchtelingen door Nederland rijden waarvan hij niet weet waar hij ze moet laten.

Als ik een beetje kan rekenen werkt het grootste deel van de politiek niet. Afschaffen dus. Maar daar zal snel geteld wel geen meerderheid voor zijn. Want tot 76 tellen kan zelfs de domste politicus nog wel.

 

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw
Follow me on Twitter: @ferryheijbrock

Reageer op dit artikel