artikel

Appeltaart of gebakken lucht?

bouwbreed Premium

Appeltaart of gebakken lucht?

Vorige week las ik in een artikel in Cobouw de stelling dat er standaard een vergoeding moet worden gegeven wanneer je meedoet aan een tender.

Afhankelijk van de bouwsom ontvang je als inschrijver een percentage. Ik ben het eens met die stelling, want vaak maak je hoge kosten om een aanbieding te maken. Een deel van die hoge kosten houden we echter zelf in stand!

Tijdens mijn studie leerde ik altijd: ‘Steek geen tijd en energie in allerlei opsmuk, het gaat om de inhoud van je werk. Ruik je een appeltaart of zie je een appeltaart, dan wil je ook een appeltaart.’ Totaal tegenstrijdig met wat ik op dit moment zie gebeuren. Het lijkt wel of het tegenwoordig alleen nog maar om de beleving gaat. Alleen maar om dat lekkere geurtje. Je kunt echt niet meer aankomen met een platte tekst voor je plan van aanpak of de toelichting van je ontwerp. Dan ben je het sukkeltje van de klas. Daarom besteden we allemaal enorm veel geld aan de opmaak en artists impressions . We maken de aanbestedende partij verliefd op ons ontwerp door hem een waarheidsgetrouw beeld voor te schotelen. Dat beeld klopt wanneer je nagenoeg een definitief ontwerp hebt. Maar ook een schetsontwerp bakken we in een prachtige render. Terwijl je dan echt nog niet weet welk type meubilair er straks komt te staan of waar in je plafond exact de armaturen komen.

Ik hoor je denken: zo extreem is dat toch ook weer niet? Maar het gaat verder. Want voor de beleving ontwerpen we zelfs de doos waar we de mappen in aanbieden, customiseden uniek! Waar houdt het op? Gaat het echt om die heerlijke appeltaart, of is de appeltaartgeur uit een spuitbus al genoeg?

Ingeborg van den Ban, tendermanager Strukton Worksphere Projecten bv   

Reageer op dit artikel