artikel

Schoollucht ververst door verdringing

bouwbreed Premium

Schoollucht ververst door verdringing

Lucht verversen met zo min mogelijk kanalen. De ingenieurs van Arup brachten dat tot stand door middel van verdringingsventilatie in de nieuw gebouwde vestiging van Hogeschool Saxion in Enschede.

De vier schoolgebouwen van het project hebben verhoogde vloeren van 300 millimeter hoog. Over de hele breedte wordt in dit plenum verse lucht geblazen, zegt projectmanager Christa de Vaan van Arup. Via roosters stroomt deze lucht in de lokalen. Onder elk rooster zit een klep die via de instellingen in het gebouwbeheersysteem de toevoer regelt door open of dicht te gaan. Overlooproosters in de wanden leiden de verbruikte lucht naar de gangen waar die centraal wordt afgezogen. Op die manier blijven de plafonds vrij.

Saxion Enschede is de eerste school waarin deze manier van luchtverversen is toegepast. Op vergelijkbare wijze wordt de vestiging Deventer van Saxion ververst. Daar ontbreekt evenwel de regelklep in de roosters, iets wat toch als een nadeel werd ervaren. Hetzelfde systeem wordt later ook toegepast in de vestiging Apeldoorn van Saxion.

Het voordeel van deze manier van luchtverversen is dat het vrijwel geen kanalen vergt. Mede daardoor zijn de gebouwen makkelijk aan te passen aan de wijze waarop onderwijs wordt gegeven. Om de lucht in de lokalen te leiden, worden waar nodig tegels uit de vloer getild en vervangen door roosters. Van daaruit stijgt zij langzaam omhoog, zodat alleen de leefzone wordt verwarmd. De lucht wordt door middel van betonkernactivering op temperatuur gebracht.

Schoon

De verse lucht wordt over de hele breedte van de vloer met lage snelheid ingeblazen. Daardoor zijn de benodigde energie en de bijbehorende kosten vergelijkbaar met wat voor conventionele kanalen nodig is. Om te voorkomen dat stofwolken door het gebouw waaien, moet de aannemer dergelijke ventilatievloeren zo schoon mogelijk opleveren. Bakjes onder de roosters vangen stof en andere ongerechtigdheden op die tijdens het gebruik op de vloer vallen.

De vestiging Enschede van Hogeschool Saxion omvat vier nieuwbouwpanden en een bestaande villa op het terrein van het voormalige Natuurmuseum. Dit is de tweede locatie van Saxion ontworpen door een team van IAA Architecten, Arup en ABT. De nieuwe huisvesting is ontworpen als een verzameling van gebouwen, omdat het op deze locatie niet mogelijk was het vereiste vloeroppervlak in één gebouw onder te brengen.

Reageer op dit artikel