artikel

NBBU gaat voorbij aan belangen van zzp’ers

bouwbreed

NBBU gaat voorbij aan belangen van zzp’ers

De NBBU stelt dat 100.000 zzp’ers hun opdrachten gaan kwijtraken als gevolg van de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).

FNV Bouw vindt het voor de sector bouw hoog tijd dat het onderscheid tussen werken als zzp’er en werken als werknemer duidelijk wordt. De nieuwe wet DBA gaat daar nu juist weer voor zorgen, waar de VAR-regeling hopeloos faalde. De wet DBA stelt twee dingen: mensen die feitelijk werken via detachering zijn werknemers. En mensen die werken met een eigen contract met de opdrachtgever zijn zzp’er.

Zzp’ers hebben er lang niet altijd baat bij als een ‘bemiddelingsbureau’ wordt ingeschakeld tussen hen en de opdrachtgever. Dat kost immers veel geld, omdat alle ‘bemiddelingsbureaus’ hiervoor geld in rekening brengen.

Veel grote opdrachtgevers, waaronder banken, verzekeraars en de overheid, werkten sinds de VAR vaak alleen met zzp’ers via ‘bemiddelingsbureaus’ waarbij de zzp’er geen eigen contract heeft met de opdrachtgever. Dit is gewoon detachering en geen zzp-schap.

FNV Bouw wil dat dit soort schijnconstructies in de sector bouw, waarbij zzp’ers werken voor een veel te laag tarief en zonder eigen contract met de opdrachtgever, verdwijnen. AFNL en NOA stuurden een brief naar de Eerste Kamer met een gelijkluidend standpunt.

De nieuwe wet DBA wil de juiste toepassing van wettelijke regels over werken als zzp’er en werknemer herstellen. Daar kan ook de NBBU toch niet tegen zijn?

Henk van der Schaft

Projectleider zzp bij FNV Bouw

Reageer op dit artikel