artikel

Honger naar kennis prefab beton

bouwbreed

Honger naar kennis prefab beton

Spanje en Spaanssprekende landen in Zuid-Amerika tonen grote belangstelling voor de geavanceerde prefab betontechnieken die in Nederland zijn ontwikkeld.

De Nederlandse manier van modelleren en engineeren en het vanuit BIM aansturen van de productie en montage is voor betonfabrikanten en aannemers een eye-opener.

Directeur Jan Fennema van Construsoft, dat software levert voor de productie van prefab beton, voorziet in Spanje de komende jaren een snel groeiende omzet. “De Spaanse bouw heeft door de crisis een grote achterstand in kennis opgelopen. De markt voor prefab beton is sterk gekrompen. De sector krabbelt nu voorzichtig op en wil verder automatiseren. Men lijkt zich vooral te richten op projecten in het buitenland en om die markt te veroveren heeft men behoefte aan de nieuwste technieken. Die zoeken ze vooral in ons land’’, aldus Fennema.

Ook in Zuid-Amerika wordt bouwen in prefab beton steeds populairder. De omzet van de Construsoft-vestigingen in Chili, Peru en Colombia groeit gestaag. In deze landen staan grote projecten op stapel zoals wegen, tramlijnen, bruggen en nieuwe luchthavens. Prefab beton gaat bij de bouw een grote rol spelen, voorspelt Jose Cosculluela, vertegenwoordiger van Construsoft in Zuid-Amerika.

Tussen Nederland en een aantal Zuid-Amerikaanse landen is de laatste jaren een intensieve kennisuitwisseling tot stand gekomen. Op het drukbezochte Peru BIM Event in 2014 was Robbert Sterk, ICT-manager bij Hurks Prefab Beton in Veldhoven, een van de gastsprekers. Een jaar eerder brachten medewerkers van een Peruaanse betonvlechtcentrale een bezoek aan dit Nederlandse bedrijf, om te zien hoe het productieproces vanuit BIM wordt aangestuurd. Naar Nederlands voorbeeld is onlangs in Lima een ingenieursbureau opgericht dat BIM gebruikt voor het modelleren van beton.

Rondleiding

Deze week bracht opnieuw een gezelschap betondeskundigen uit Peru, Chili, Colombia en Spanje een bezoek aan Nederlandse bedrijven. Ze gingen langs bij Vericon, Hurks Prefab Beton, Bruil EBM Beton en Construsoft, en verbaasden zich tijdens een rondleiding door de fabriekshallen van Hurks onder meer over de geavanceerde productieprocessen. Aangestuurd vanuit een 3D-model wordt bij Hurks in Veldhoven betonijzer automatisch gevlochten en daarna verwerkt in de meest uiteenlopende constructies, zoals brugelementen, wanden, vloeren of kolommen, die kant-en-klaar de fabriek verlaten.

Hurks bouwt momenteel in Londen vier kantoortorens van elk 75 meter hoog waarvan alle elementen fabrieksmatig zijn geconstrueerd. De elementen worden gemonteerd op de bouwplaats. Deze bouwwijze bespaart tijd, ruimte en arbeid, terwijl het resultaat volgens Hurks esthetisch niet onderdoet voor traditionele bouw. “Bouwen in prefab beton heeft de toekomst”, hield fabrieksmanager Raymond Jansen zijn Spaanstalige gasten voor. “Over vijf tot tien jaar is dit de standaard.”

Lees verder de reportage: ‘Het is om jaloers op te worden’

Reageer op dit artikel