artikel

Het is niet de rechter

bouwbreed

Het is niet de rechter
Suzanne van de Kerk

Ik hoop dat het de inschrijvers onder u wel eens gebeurt. U scoort de perfecte Emvi! Met de maximale 10 punten – plus natuurlijk een concurrerende prijs – wint u de aanbesteding.

 

En dan lacht het geluk u toe. Dezelfde opdrachtgever komt met nóg zo’n opdracht. Met hetzelfde Emvi-criterium! Bij de inlichtingen wordt duidelijk dat op dezelfde wijze beoordeeld wordt als een halfjaar eerder. De volgende 10 is dus binnen! Deze opdracht u niet meer ontgaan. Of toch…?

U voelt hem al aankomen: het kan inderdaad toch nog misgaan. Het overkwam een partij die inschreef op apparatuur voor trajectcontroles. De aangeleverde foto’s (die de basis zijn voor die vervelende enveloppen van het CJIB) werden op dezelfde wijze beoordeeld. De eerste maal met een 10, de tweede maal met een 9,2. En daardoor miste deze partij precies de opdracht.

Navraag leerde dat er bij deze aanbesteding een ander beoordelingsteam was. En dus kon er een ander resultaat uitkomen.

Maar mag dat eigenlijk zomaar? In arren moede legt hij de zaak voor aan de rechter. Maar de rechter doet er niet moeilijk over. Op dezelfde wijze beoordeeld biedt geen garantie op een zelfde beoordeling.

Maar is die rechterlijke beoordeling wel zo relevant? In de wetenschap is ‘herhaalbaarheid van het experiment’ altijd een vereiste. Een lakmoesproef voor een solide theorie.

De Emvi-theorie rammelt hier kennelijk van alle kanten. Maar net als in de wetenschap is het niet de rechter die daar een eind aan maakt. Het is aan de wetenschappers, en in dit geval aan de inkoopprofessionals, om daar iets aan te doen!

Joost Fijneman, plaatsvervangend directeur sociale zaken en ledenservices Bouwend Nederland

Reageer op dit artikel