artikel

‘De vicieuze bouwcirkel doorbreken’

bouwbreed Premium

‘De vicieuze bouwcirkel doorbreken’

Wouter Truffino en Sabine Schoorl willen met hun pas opgerichte innovatieplatform Holland ConTech de apathische bouwsector weer rode wangen bezorgen. “Iedereen wacht op vooruitgang.”

Ze willen de bouw wakker schudden en weer laten renderen. Het bloed in de sector harder laten stromen, start-ups kansen bieden en innovaties op een podium zetten. De bouw midden in de wereld zetten. Kortom: Wouter Truffino en Sabine Schoorl, oprichters van Holland ConTech, willen alles doen waar de bouw dringend behoefte aan heeft.

Waar spreek je dan af voor een verhaal in de krant? Niet op een groot kantoor op een industrieterrein. Truffino en Schoorl zitten naast elkaar achter een restauranttafel bij de golfbaan in het Naarderbos achter hun MacBook en iPad, voortdurend rinkelende smartphones bij de hand. Een fles Spa Blauw binnen bereik.

Ze bruisen van energie. “Vet. Gaaf. Bizar”, klinkt het in het komende uur geregeld. Ze zijn nog maar sinds mei aan hun innovatienetwerk aan het timmeren en het is een “rollercoaster”. “We zijn samen een reis aan het maken. Een super vette reis”, zegt Truffino.

Vijftig bedrijven uit de bouw doen al mee. Afgelopen dinsdag deden 35 start-ups uit de bouw enthousiast hun pitch. Softwaremakers, duurzame materialenspecialisten, robottechnologiebedrijfjes. “Er is zo veel belangstelling voor wat we doen, dat we zelf overrompeld zijn”, zegt Schoorl. Waar die belangstelling vandaan komt? “Iedereen wacht op vooruitgang.” Maar iedereen zit vast in zijn eigen systeem. Bedrijven houden kennis en kunde angstvallig bij zich. Met een platform haal je de innovatieve mensen uit hun bestaande structuren en gebeurt er wat iedereen wil: kennis delen, elkaar prikkelen, vernieuwen.

In de bestaande bouw is er weinig ruimte voor vernieuwing, merken de Holland ConTech-oprichters. “De sector is een beetje innovatie-moe”, zegt Schoorl. Truffino knikt: “Als je met iets nieuws komt, wordt je bijna de deur uitgekeken.” Bij elk project begin je weer van voorafaan. Een uitvinding in een vorig project gedaan? Het volgende project is anders, dus laat maar. Zo kom je als sector niet vooruit. Die vicieuze cirkel moet je doorbreken, vinden Truffino en Schoorl.

De koplopers die hun innovaties wel graag willen delen, lopen tegen praktische problemen op. Ze worden platgebeld door collega’s en concurrenten over hun kunstje. Vertellen over je innovatie is leuk. Eén keer. Twee keer. Vooruit drie keer. Maar er moet ook gewerkt worden. “Ze zijn het uitleggen beu”, ziet Schoorl. “Ze denken: met wie kan ík nou sparren?”

Holland ConTech springt in het gat; het innovatieplatform wil de verbindende schakel zijn. Maar weet ook welke innovaties er zijn en kan vraag en aanbod koppelen en nieuwe verbindingen tussen mensen en bedrijven leggen.

Faalkosten

Missie van het platform: met innovatie de bouw weer rendabel maken. Zodat de sector niet langer achter de feiten en faalkosten aanloopt. Schoorl: “Er moet eindelijk weer geld verdiend worden in de bouw. Dat is wat we willen.” Niet een beetje verbeteren, want dan blijf je in de wereld van prijsvergelijken en kostenbesparingen met de “kaasschaaf”. Rendementen zullen dan nooit hoger dan 2 a 2,5 procent worden. “Je uitgangspunt moet eigenlijk zijn: Ik wil een rendement van 20 procent. Wat moet ik dan doen? Niet zeggen: dat kan niet, nee, je handen moeten gaan jeuken”, zegt Schoorl. Over drie jaar moet een rendement van 6 procent volgens haar haalbaar zijn.

Voorbeelden van innovaties? Composietmaterialen, zogeheten fiberwalls uit de vliegtuigindustrie naar de bouw krijgen. “Dat is wel vet, als het lukt”, zegt Truffino. Drones die ingezet worden om de verkeersintensiteit te meten voor Rijkswaterstaat. Wall-and-door-concepten. Klik-klak-klaar. “Veel minder hassle voor opdrachtgevers”, zegt Schoorl. Ook een start-up als Bildng dat kopers verzamelt om daarna een ontwikkelaar en locatie uit te zoeken (in plaats van andersom). “Dat vind ik echt mooi”, zegt Truffino. Maar er is ongetwijfeld veel meer moois, dus dit jaar is Holland ConTech nog wel even zoet met inventariseren.

Heeft de bouw al een Uber of een Airbnb, disruptieve bedrijven die met een nieuw businessmodel het bestaande verdienmodel in hun branche lieten kantelen? “In de bouw lopen nog geen Ubers rond”, is Truffino’s voorlopige conclusie. Hoewel? “In de robotisering zitten er misschien een paar. Die doen aan betonprinten.” Maar Truffino moet de ondernemers nog ontmoeten, dus schort hij zijn oordeel nog even op.

“Misschien zijn we zelf wel de Uber van de bouw”, zegt Schoorl. Die regel heeft ze vast ingestudeerd. “Nee, dat bedenk ik me nu. Wij zijn net als Uber het platform dat zelf geen diensten levert, maar bedrijven de kans biedt op een ander verdienmodel.” Truffino glundert: “Dat zou wel vet zijn.”

Andere incubators in de bouw zijn er nauwelijks, weten ze. De TU Delft heeft YesDelft! en dat is het wel een beetje.

Onafhankelijk

De ideeën van Truffino en Schoorl zouden Bouwend Nederland toch als muziek in de oren moeten klinken. Maar onder de vlag van de branchevereniging wil het tweetal niet werken. “We willen onafhankelijk blijven”, zegt Truffino. “Bij Bouwend Nederland werken ze top down.” Holland ConTech is volgens hem meer een bottom up-beweging. Truffino: “Op het moment dat Maxime Verhagen onlangs op de radio vroeg om startersleningen, waren wij aan het praten met start-ups. In de nieuwe bouw gaat het niet meer over hypotheken. Daar gaat het over hele andere dingen.”

Sabine Schoorl en Wouter Truffino

Sabine Schoorlwerkte 17 jaar voor Heddes Bouw en was adjunct-directeur bij het bedrijf. Vlak voor het faillissement van Heddes in 2011 werd ze met zeventig anderen ontslagen. Met heel veel plezier werkte ze bij het bouwbedrijf uit Hoorn, maar toch was het gedwongen afscheid het beste wat haar kon overkomen. Nu is ze serie-ondernemer. Holland ConTech is haar vierde onderneming. Wouter Truffinowas business developer bij Grontmij en werkte daarvoor onder andere bij Oranjewoud (nu Antea). Bij Grontmij zette hij “ondergronds” een innovatienetwerk op. Na contacten met onder andere Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en ondernemerschap aan de Erasmus Universiteit, en een ontmoeting met Don Ginsel, oprichter van Holland FinTech, hield de adrenaline hem een nacht uit zijn slaap. De dag erna richtte hij Holland ConTech op.Schoorl en Truffino leerden elkaar kennen toen Schoorl adviseerde over een softwarepakket bij Grontmij. Er werd veel gebeld, de twee deelden een vernieuwingsdrift. Ze moesten samen een onderneming starten. Schoorl: “Dat was niet te houden.”

Lees ook:  Op zoek naar de Uber van de bouw

 

Reageer op dit artikel