artikel

Blog: Twee miljard in rook op

bouwbreed Premium

Heeft u wel eens het gevoel dat er maar weinig beweging zit in de top van de Nederlandse bouw? Nou, dat blijkt toch best mee te vallen. Tenminste, een blik op de allereerste Cobouw50 leert dat er in zes jaar tijd toch heel wat is veranderd.

Nu we hier op de redactie een eindsprint trekken op weg naar een nieuwe Cobouw50 – editie 7 alweer – leek het me aardig om de allereerste uit 2009 er nog eens bij te pakken. Altijd leuk om te zien welke bouwondernemingen zes jaar geleden in de bouwlijst stonden en in welke volgorde.

Ik moet zeggen, dat was wel even een schrikmomentje. Illustere bouwnamen kwam ik tegen. Heddes, Midreth, Ooms, MNO Vervat, De Combi, Rasenberg, Koop, Goldewijk, Deurwaarder. U weet, ze zijn ergens in de afgelopen jaren failliet gegaan, overgenomen – of in veel gevallen allebei. Foetsie. Geen notering meer in de Cobouw50. Toch ruim 2 miljard aan omzet ‘in rook opgegaan’.

Het mooie is natuurlijk wel: als er bedrijven verdwijnen – om welke reden dan ook –  komen er ook weer nieuwe voor in de plaats. Zo werkt dat nu eenmaal met een top 50. Ik heb in de afgelopen jaren bedrijven nieuw binnen zien komen, maar ook weer snel uit de lijst zien vallen. Ik noem Jurriëns, Dekker Krabbendam en Heerkens van Bavel. Bouwers die tot dusver maar één keer in de Cobouw50 haalden. Je zou ze oneerbiedig one-day-flies kunnen noemen.

 


Het mooiste zijn die bedrijven die beetje bij beetje een vaste plek op de ranglijst hebben bemachtigd door zich langzaam maar zeker omhoog te werken. HSB is daar een mooi bijvoorbeeld van. De Volendammers waren in 2009 nog hekkensluiter, kropen in de daaropvolgende jaren van plek 47, naar 45, naar 41 om in 2014 de 38ste positie in te nemen. Toch maar mooi twaalf plaatsen winst in zes jaar tijd.

Een kanttekening is wel op zijn plaats. Voor plek 38 had HSB genoeg aan een omzet van 83 miljoen. In 2009 zou het bouwbedrijf daarmee de lijst nooit hebben gehaald. Sterker nog, met een omzet van 92 miljoen haalde ze in dat jaar maar net de ‘cut’.

Als u dus weer eens het gevoel heeft dat er maar weinig verandert in de bouwlijst der bouwlijsten, pak de Cobouw50 van 2009 er nog eens bij. Kunt u hem niet zo snel vinden in de kast? Hij verscheen toen nog op ouderwets krantenpapier. Over veranderingen gesproken.

 

Joost Zwaga, verslaggever Cobouw / samensteller Cobouw50

Reageer onder deze blog of via Twitter op @joostzwaga of @CobouwNL

Reageer op dit artikel