artikel

Blog: Aanvalluh! Nieuwe ingenieurs

bouwbreed

Royal HaskoningDHV valt aan met chartered engineers. Nee, een papiertje van hogeschool of universiteit is voortaan onvoldoende. Ook ervaring telt eventjes niet. De echte topper laat kennis en kunde permanent onafhankelijk beoordelen. Met als beloning de titel van chartered engineer, een bevoorrecht ingenieur.

Of het naar Engels voorbeeld oormerken van engineers op het Europese continent gaat werken is nog maar de vraag. De klanten vragen in ieder geval niet om extra kwaliteitsbewijzen. Wie werk wil hebben schrijft in, meldt succesvolle soortgelijke projecten en kiest een ploeg die de klus kan klaren. Wie slecht werk aflevert, plaatst zichzelf in de verdachtenbank en wordt snel afgestraft door de markt. Daar veranderen diploma’s en oormerken niets aan.

Bestuursvoorzitter Erik Oostwegel van HaskoningDHV is enthousiast over de chartered engineer. Binnen zijn bureau roert hij de trom om nieuwe stappen te maken. De Limburger ziet de kwalificatie als een verdieping naar een systeem van gezellen en meesters. Niet toevallig dus, de benoeming vandaag van vijf mensen van HaskoningDHV door ingenieursvereniging Kivi tot eerste chartered engineers van Nederland. De groep beschikt over minstens vijf jaar ervaring, heeft zich in specialismes verdiept en legde tenslotte een examen af. Geheel volgens de regels die al vele jaren gelden in het Britse Gemenebest.

Directeur Micaela dos Ramos van Kivi ziet de komst van de chartered engineer als een stap tot verdere profilering van het ingenieursvak. Goed, beter, best. De ingenieursclub wil graag de spin in het web van de kwaliteitsverbetering zijn. Maar je hoort ook andere stemmen. Moet je de uitblinkers in de branche – we kennen ze toch – belasten met nieuwe rompslomp om zich opnieuw te bewijzen? Zeggen de projecten die ze tot een goed eind gebracht hebben niet meer dan verplicht nablijven in de schoolbanken?

Wat betreft de marketing betreft heeft HaskoningDHV met zijn chartered engineers in ieder geval voorlopig een extra argument in te brengen. Aan de klanten om hen te begroeten met verhoogde interesse dan wel een glimlach.

Weten wie er vandaag zijn uitgeroepen tot de eerste chartered engineers van Nederland? Klik dan hier

Theo Leoné, verslaggever Economie

Reageren op deze blog? Dat kan via t.leone@cobouw.nl of via Twitter op @Theo_Leone 

Reageer op dit artikel