artikel

Smog Free Tower: oplossing of symboliek?

bouwbreed

Smog Free Tower: oplossing of symboliek?

Een Rotterdams parkje moet binnenkort smogvrij zijn dankzij een luchtzuiveringstoren. Daan Roosegaarde wil met zijn ‘Smog Free Tower’ fijnstof afvangen en dat verwerken tot sieraden. Serieuze oplossing of vooral symboliek?

De 7 meter hoge toren is in aanbouw in de achtertuin van Studio Roosegaarde in het Vierhavengebied. De stalen constructie heeft een doorsnede van 3,5 meter en is modulair opgebouwd. Daardoor is hij eenvoudig te demonteren en elders op te bouwen. Want kunstenaar/innovator Roosegaarde wil met de toren over de hele wereld “smogvrije zones” maken. Hoe? Door fijne stofdeeltjes een lading te geven met behulp van een ionisator, meldt de bedenker op zijn website. Het is een techniek die bekend is voor binnentoepassingen. “Wij schalen die op en bouwen de grootste elektronische stofzuiger van de wereld”, aldus Roosegaarde. Het moet de eerste stap zijn naar een Smog Free Movement, waarin mensen samenwerken om verontreiniging te stoppen. Hij claimt dat de toren 30.000 kubieke meter lucht per uur gaat zuiveren.

Studio Roosegaarde onderstreept dat bij positieve ionisatie geen (giftig) ozon ontstaat, maar beantwoordt geen vragen over de technische werking. “Wij gaan nooit in op de technische details, want daarmee neem je de poëzie weg”, aldus een woordvoerder. Wel meldt het bureau gebruik te maken van gepatenteerde technologie ontwikkeld door de TU Delft en ENS Europe, producent van luchtreinigingstechnieken.

Hoogspanning

ENS (Environmental Nano Solutions), eerder leverancier van luchtzuiveringsinstallaties voor onder meer een parkeergarage in Cuijk, meldt dat het drie filters plaatst in de toren. Die werken op hoogspanning. De ‘initiatiefilters’, samen goed voor 30.000 volt, geven een positieve lading aan onzichtbare fijnstofdeeltjes die in de lucht zweven. Daardoor zijn ze eenvoudig door te sturen naar een geaard oppervlak. “Klinkt heel gevaarlijk met die hoogspanning, maar het systeem heeft een laag stroomverbruik van 0,2 Ampère en een vermogen van 60 Watt”, vertelt Hans de Haar (ENS Europe). Het stroomverbruik neemt flink toe doordat in de toren ook ventilatoren zijn geplaatst die lucht naar de filters zuigen. Dat brengt het vermogen per filterinstallatie op 450 Watt. Met de lichten die Roosegaarde plaatst, komt het totale vermogen op 1700 Watt. De stroom komt van Eneco, maar op termijn hoopt hij die zelf op te wekken met zonnepanelen.

Het systeem zuigt verontreinigde lucht aan op 7 meter hoogte en blaast die aan de onderzijde schoon uit. Positief geladen stofdeeltjes slaan neer op een collectorplaat die is verbonden met een contra-elektrode. Als deeltjes daar tegenaan botsen, zorgt de Vanderwaalskracht ervoor dat ze samenklonteren tot grof stof. Het stof is vervolgens simpel van de plaat af te schrapen.

Hamvraag blijft wat het oplevert. De Haar schat dat rond de toren een ring van schone lucht ontstaat met een diameter van 8 meter. Is dat geen puur symbolisch gebaar? De Haar: “Het is natuurlijk deels een statement, bedoeld als bijdrage aan bewustwording. Maar je moet toch ergens beginnen als je er iets aan wilt doen?” De verwachting is dat het effect in het zwaar verontreinigde Beijing – de volgende bestemming – veel groter zal zijn dan in een winderig Rotterdams parkje.

Wie tenminste 250 euro doneert aan Studio Roosegaarde via Kickstarter krijgt een ring en “doneert op die manier 1000 kubieke meter schone lucht”. Hoe het persen van afgevangen fijn stof gebeurt, is onduidelijk. Studio Roosegarde wil ook niet kwijt of ze dit zelf gaat doen. De inzamelingsactie op Kickstarter heeft inmiddels ruim 55.000 euro opgeleverd.

Reageer op dit artikel