artikel

Sluimerende industrialisatie

bouwbreed

Sluimerende industrialisatie

Er verschijnen steeds meer systeembouwaanbieders op de woningbouwmarkt. Zelf spelend met het idee om een huis te bouwen (en liefst van innovatieve aard) trekken deze modulaire, vaak demontabele systemen met meestal een korte bouwtijd direct mijn aandacht wanneer ze voorbijkomen in de vakliteratuur.

Hoewel bij veel mensen nog steeds een veredelde bouwkeet op het netvlies verschijnt bij het denken aan modulair bouwen, is het natuurlijk een fabeltje dat je daarmee per definitie inboet op kwaliteit.

In het verleden (>10 jaar geleden) bestonden er ook soortgelijke concepten. Waar voorheen dergelijke initiatieven meestal niet verder kwamen dan één prototype of pilotproject, zie ik duidelijk een toename van het aantal praktijkrijpe of al breed toegepaste systemen. Vaak gedreven vanuit de industrie, bijvoorbeeld vanuit een lichtgewicht vloerconcept, of toch een modulebouwer met een stalen frame, maar ook steeds meer aannemers die zich specialiseren in prefab bouw met een bouwtijd van een paar maanden. Veelal in coöperatie met een gerenommeerd architect of ontwerper, waardoor de uitstraling van hoge kwaliteit is.

Ik durf niet direct te beweren dat de economische malaise van de afgelopen jaren hiervoor de kickstarter is, bijvoorbeeld vanwege de terugloop van bouwplaatspersoneel, maar feit is wel dat dergelijke concepten nu marktrijp zijn en daarnaast beklijven. Dat er geopereerd wordt in een samenwerkingsverband is ook een doorbraak te noemen, zeker wanneer de vele betrokken specialisten samen garant staan voor de kwaliteit van één product.

Deze kentering is een beetje sluimerend verlopen, maar toont zijn ware aard nu over de hele linie van de bouwsector. Het zou interessant zijn om na te gaan waar deze metamorfose is begonnen, toch bij de toeleverende industrie of uit enigszins onverwachte hoek van de uitvoerende bouwbedrijven? Dat is voer voor onderzoekers. Hoe dan ook, deze industrialisatieslag is lang verwacht, maar toch gekomen, en in mijn ogen precies wat de bouw nodig heeft.

Roel Gijsbers – r.gijsbers@enseurope.nl

Bouwtechnoloog/Technisch project manager ENS Europe

Reageer op dit artikel