artikel

Rabobank: Bouwsector moet sociale innovatie omarmen

bouwbreed Premium

Rabobank: Bouwsector moet sociale innovatie omarmen

Bouwbedrijven moeten leren luisteren naar mensen op de werkvloer, vindt de Rabobank. Maar dat is moeilijk, analyseert sectorspecialist Leontien de Waal. “Veel bouwers zijn erg conservatief.”

Lever geen productiecapaciteit, maar onderscheidend vermogen, is de boodschap in de ‘Construction Update’ van de bank. Hoe je dat als bedrijf voor elkaar krijgt? Luister naar de mensen op de werkvloer, adviseert De Waal. “Maak gebruik van de ideeën van medewerkers in de uitvoering. Stimuleer transparantie.”

Afdelingsoverschrijdend samenwerken stimuleert de productiviteit. “En samen kom je nu eenmaal sneller tot innovatieve oplossingen.” Dat is hard nodig, stelt De Waal. “De bouwsector was tot nu toe afhankelijk van groei van de economie, bevolkingsgroei en een alsmaar toenemende vraag naar vastgoed.” Aan dat verdienmodel dreigt een einde te komen, waarschuwt de sectorspecialist. “De vraag naar nieuwe gebouwen neemt af. Daar komt bij dat traditionele bouwbedrijven steeds meer concurrentie krijgen. Van toeleveranciers, maar ook van bedrijven die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in 3D-printing of domotica.”

Meer interesse

Naast sociale innovatie vindt Rabobank operationele efficiency belangrijk. “Vooral bij grotere en complexere projecten is er veel te winnen op het gebied van project-, risico- en contractmanagement.” Is de bank eerder geneigd bedrijven die hier goed mee op weg zijn financieel te ondersteunen? “We bekijken elk bedrijf afzonderlijk. Je kunt wel zeggen dat we meer geïnteresseerd zijn in bedrijven die op deze gebieden voorop lopen.”

Rabobank verwacht dat dit jaar de bouwproductie in Nederland groeit met bijna 4 procent en in 2016 met ruim 3,5 procent. Eerder deze week voorspelde ING een groei van 5 procent dit jaar.

Lees ook: Rabobank verwacht 3,5 procent groei bouwproductie in 2016

Reageer op dit artikel