artikel

Het einde der tijden nadert

bouwbreed

Scheidend topman Van Bemmel van de Van Wijnen Groep weet het vrij zeker: “Over een paar jaar worden er geen bakstenen meer gebruikt”. Zo staat althans te lezen op de voorpagina van de 141ste uitgave van Cobouw (27 augustus 2015). Hij lijkt zich hiermee te scharen onder de groep van personen die periodiek en hardnekkig het einde der tijden aankondigt.

Oftewel: Van Bemmel laadt de schijn van ongeloofwaardigheid op zich. Je zou haast gaan twijfelen aan de juistheid van het artikel, want de heer Van Bemmel is een verstandig persoon. Wellicht dus dat hij zich juist zorgen maakt over de toekomstbestendigheid van dit ‘meest iconische bouwproduct’, zoals journalist Martjan Kuit de baksteen typeert.

Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB), waarin de Nederlandse baksteenindustrie zich organiseert, herkent de vele maatschappelijke en politieke uitdagingen van dit moment. Vooropgesteld: baksteen is een betrouwbaar bouwproduct met (niet zonder reden) een bewezen verleden en een in velerlei opzicht duurzaam profiel zoals een lange levensduur. Daar ligt het dus niet aan, hoewel Van Bemmel de lange levensduur van baksteen vreemd genoeg nu juist wél een probleem vindt. De maatschappelijke realiteit vraagt een gevarieerder bereik aan toepassings- en verwerkingsmogelijkheden. De politieke realiteit daagt uit tot productietechnieken met minder CO2-emissie en gebruik van andere energiedragers. Kortom: uitdagingen genoeg, maar wie het verleden kent, weet dat de baksteenindustrie altijd met succes in staat is geweest zich aan veranderende omstandigheden aan te passen.

Daarmee is niet gezegd dat de toekomst voor de baksteen is veiliggesteld; wél dat wat nu ‘innovatie’ en ‘duurzaamheid’ heet door de baksteenfabrikanten avant la lettre al volop werd gepraktiseerd. Gelukkig maar, want ook de Van Wijnen Groep begrijpt dat zij geen tevreden klanten houdt door de bouw van woningen met een levensduur van “50, nou vooruit 75 jaar” en ook niet door woningen te bouwen zonder zo’n fraaie bakstenen gevel.

Mr. Ewald L.J. van Hal, directeur vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek 

Reageer op dit artikel