artikel

Column: Middeldure huur: Kom maar op!

bouwbreed

Column: Middeldure huur: Kom maar op!

De belangstelling voor huren in het middeldure segment stijgt. Fiscale maatregelen maken kopen financieel minder aantrekkelijk. De banken zijn strenger bij het verstrekken van hypotheken. Jongeren wachten langer op een vaste aanstelling. Het aandeel kleine huishoudens neemt toe. Senioren willen af van de sores rond hun koophuis. Spelen beleggers in op die stijgende vraag?

In de regio Utrecht wel. Institutionele beleggers als Syntrus Achmea en Bouwinvest zijn goed voor vijfhonderd nieuwe huurwoningen per jaar. Trend: stijgend. Aprisco wil een campus met 2500 studentenwoningen in de nabijheid van het Sciencepark bouwen. Jebber realiseert startersappartementen voor afgestudeerden van wie het campuscontract afloopt.

Het aandeel transformatie in de productie van middeldure huur neemt snel toe. Daar kom je andere namen tegen zoals De Waal, Van Beek, MidNed en Citypads. Samen zijn deze transformaties ook goed voor een toevoeging van 500-1000 merendeels kleine huurappartementen per jaar.

Een successtory? Daar valt wel wat op af te dingen. Beleggers bouwen voor de meest profijtelijke doelgroepen in de huurmarkt, niet voor lage inkomens, zoals de uitstroom uit de GGZ, statushouders, grote gezinnen. Maar woningcorporaties zijn door de verhuurderheffing en strengere normen van het Waarborgfonds WSW op dit moment ook niet in staat om deze groep voldoende te bedienen. Dat is een snel groeiend probleem.

De middeldure huur heeft de afgelopen jaren de wind mee gehad, omdat veel ontwikkelaars door de stagnatie van de koopsector switchten naar de beleggershuur. Wat gaan ze doen nu de vraag naar koop weer aantrekt? Commerciële beleggers hoeven, anders dan woningcorporaties, niet mee te werken aan prestatieafspraken, al zou dat uit het oogpunt van continuïteit verstandig zijn. Utrecht heeft recent met Syntrus Achmea een convenant afgesloten voor de realisatie van vierhonderd middeldure huurwoningen per jaar. Het zou goed zijn als ook andere beleggers zich voor langere tijd committeren aan een substantiële groei van hun portefeuille.

Paulus Jansen, wethouder wonen, ruimtelijke ordening, vastgoed, sport en dierenwelzijn van de gemeente Utrecht

Cobouw verschijnt de komende vijf weken in zomertenue. De krant komt een keer per week, op donderdag, op de mat. Evenals vorig jaar bedacht de redactie een aantal actuele thema’s. Deze week is dat: ‘Middeldure huur komt niet van de grond’. Het thema wordt uitgediept op speciale pagina’s en op de rubriekspagina’s economie, politiek en techniek laten columnisten hun licht over het onderwerp schijnen. Vandaag een voorproefje van Paulus Jansen

Reageer op dit artikel