artikel

Blog: Help, heel Nederland stort in

bouwbreed Premium

Blog: Help, heel Nederland stort in

Draagvermogen funderingspalen verlaagd, dat kopte Cementonline. Help, dacht ik. We hebben al jarenlang met te lichte palen gefundeerd, dus heel Nederland staat op instorten. Totdat ik doorlas. Toen begreep ik het.

 

Per 1 januari worden de paalklassefactoren verlaagd. Uit proefbelastingen is gebleken dat funderingspalen veel minder draagvermogen hebben dan eerder verondersteld, weet Cementonline te melden.

Leuk voor de palenproducenten. Want het gevolg is dat de kosten van nieuwbouw 20 tot misschien zelfs wel 40 procent zullen stijgen doordat zwaardere palen gebruikt moeten worden. Even ter voorkoming van misverstanden: het gaat uiteraard om de stijging van de prijs van de palen. Op de totale nieuwbouwkosten scheelt dat u weinig, maar elke stijging, al is dat maar 1 of 2 procent, verstoort alweer de nieuwbouw.

Gelukkig hebben we voor alles in Nederland wel commissies van uiterst deskundige personen die zich over problemen als het onderhavige kunnen buigen. Kennelijk was er een naïeveling die zich afvroeg waarom er nog geen huizen verzakt waren. CUR-commissie 193 heeft het antwoord, althans het begin van een antwoord. Kennelijk zijn er verborgen veiligheden in de draagkracht van paalfunderingen aanwezig, hebben de ongetwijfeld heren laten weten na eveneens ongetwijfeld de nodige vergaderingen.

Gelukkig voor de veiligheid in ons land is er dan altijd weer een andere commissie die toch maar het zekere voor het onzekere neemt, in dit geval de NEN-commissie geotechniek. Het onderzoek naar de verborgen veiligheden werd onvoldoende aanleiding gevonden om niet toch de paalklassefactoren te verlagen. Zouden er in de NEN-commissie geotechniek soms allemaal paalproducenten zitten, zo vraag je je als argeloos lezertje af, maar dit terzijde.

Veel aardiger is dan om te lezen dat het nog niet mogelijk is gebleken om een goed opgezet onderzoek naar de verborgen veiligheden en de effecten daarvan op de paalsterkte gefinancierd te krijgen. Ja, de paalproducenten zijn gek, die leggen daarvoor geen cent op tafel. Die zien alleen maar meer omzet en winst binnenvloeien.

Constructeurs hebben er eveneens baat bij. Door verlaging van de paalklassefactoren in NEN 9997-1 wordt het heel aantrekkelijk om in projecten proefbelastingen uit te voeren. Die kunnen immers aanleiding geven om toch lichtere en dus goedkopere palen toe te passen. Maar daar wapenen enkele sectoren zich al weer tegen doordat er nu hard gewerkt wordt aan een Nationale Praktijkrichtlijn over het proefbelasten van palen.

Mocht dit inderdaad allemaal doorgaan, dan is voorspelbaar dat de woningbouwers de pineut zijn. Ondanks stijgende prijzen in de bestaande woningvoorraad is er immers nog steeds prijsconcurrentie tussen de bestaande bouw en de nieuwbouw. Sinds de crisis is de nieuwbouw relatief duurder geworden ten opzichte van de bestaande bouw. Met een prijsstijging van 20 tot 40 procent prijst de nieuwbouw zich dus de markt uit. Dat is weer slecht voor de palenproducenten. Want die verkopen dan geen paal meer.

 

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw
Follow me on twitter @ferryheijbrock

Reageer op dit artikel