artikel

Architect kiest vaker voor zwart zonnepaneel

bouwbreed Premium

Architect kiest vaker voor zwart zonnepaneel

Architecten krijgen meer interesse voor zwarte zonnepanelen. Anders dan de blauwe panelen vallen die minder op in het dak. Tussen beide varianten zit een elektrotechnisch verschil.

Eneco Installatiebedrijven laat momenteel 780 zwarte zonnepanelen monteren op het dak van het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht. In totaal komen er 1200 van zulke panelen op. Het restant wordt later dit jaar gemonteerd. Eneco Installatiebedrijven volgt daarvoor het tempo waarmee het gebouw van de verzekeraar wordt gerenoveerd.

De verduurzaming gebeurt volgens de bepalingen van het ontwerpcertificaat Breeam Excellent. De panelen hebben elk een vermogen van 140 wattpiek en genereren jaarlijks ruim 150 megawattuur aan elektriciteit.

Op het hoofdkantoor van a.s.r. komen zwarte zonnepanelen van het type CIGS. De afkorting staat voor het materiaal waarvan de zonnecellen zijn gemaakt, zegt Frank van Oort van Eneco Installatiebedrijven: koper-indium-gallium-di-selenide. Dit specifieke materiaal heeft een iets lager rendement dan silicium, een veel gebruikt materiaal voor zonnecellen.

 

Op het hoofdkantoor van a.s.r. komen zwarte zonnepanelen van het type CIGS.

Panelen uit zwart silicium hebben een hoger rendement dan panelen uit blauw silicium, zegt Van Oort. “Met zwart worden meer fotonen omgezet in licht en dus in elektriciteit dan met blauwe panelen het geval is.”

Eneco Installaties betrekt de zwarte panelen voor a.s.r. van fabrikant TSMC uit Taiwan. Ze zijn goedkoper dan de Chinese zonnepanelen omdat Brussel de producten uit Taiwan niet extra belast met een heffing.

Omgekeerd aan de blauwe zonnepanelen produceren de zwarte een lagere stroomsterkte bij een hogere spanning. Om een hogere stroomsterkte te krijgen moeten de zwarte panelen parallel worden geschakeld. De omvormer wordt daarvoor uitgerust met parallelle zekeringen die schade voorkomen wanneer panelen door een storing uitvallen.

De markt biedt inmiddels ook zonnepanelen met een andere kleur dan zwart en blauw. Het rendement van al die uitvoeringen blijft onder dat van de zwarte: kleur betekent dat niet alle fotonen worden omgezet in licht. De zwarte variant oogt als een egaal gekleurd vlak wat bijdraagt aan de interesse die dit paneel bij architecten geniet.

Eerder plaatste Eneco Installatiebedrijven op aanwijzing van de architect 3000 zwarte panelen op het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Deze panelen beslaan een oppervlak van 10.800 vierkante meter en kunnen jaarlijks ruim 750.000 kilowattuur opwekken; ongeveer een kwart van de energiebehoefte van het museum.

Reageer op dit artikel