artikel

Kalkhennep uit Groningen kansrijk voor aardbevingsbestendig bouwen

bouwbreed

Kalkhennep uit Groningen kansrijk voor aardbevingsbestendig bouwen

EcoBouwSalland, Hempflax en Sanger IBCT onderzoeken met steun van de NAM hoe 
woningisolatie van nieuwbouw met kalkhennep zich gedraagt wanneer de grond beeft. Uit eerdere tests bleek al dat het product een lage elasticiteitsmodule heeft. Dat betekent dat het meegeeft in plaats van te scheuren.

De flexibiliteit van kalk is genoegzaam bekend in de bouw. En zeker in Groningen. Welke Groninger kent immers niet de bolstaande boerenschuren, opgetrokken uit bakstenen en kalksteenmortel? Deze muren groeien mee met de tijd en hebben geen dilatatievoegen. Als er een scheurtje in komt, trekt dat onder de invloed van regen en luchtvocht vaak vanzelf weer dicht.

Kalkhennepisolatie wordt samengesteld uit kalk, hennep en natuurzuivere additieven. EcoBouwSalland gebruikt cementvrije hydraatkalk, dat gedurende het productieproces minder wordt verhit dan hydraulische kalk en daarmee milieuvriendelijker is. De kalk wordt gemengd met hennephout, dat Hempflax in Oude Pekela op specificatie vervaardigt. Het additief is ontwikkeld door Wolf Jordan en bestaat uit mineralen, die de kalk een grotere aanvangssterkte geven, snel genoeg voor een vlotte bouwtijd.

In-situ verwerking voor kierdicht gebouw 

De kalkhennep wordt geleverd in bulk of in blokken. Directeur Rens Borger van EcoBouwSalland is een voorstander van bulk, want als je het materiaal in situ mengt en verwerkt, als specie, kun je een volledig kierdicht gebouw realiseren. “En ademend. Aangezien het ook goed warmte buffert, krijg je zo een zeer energiezuinig gebouw, maar geen verstikkende plastic zak.” Kalkhennep wordt monolitisch toegepast in een houtskelet, het is geen dragend materiaal. Als afwerking is kalkstuc geschikt, op basis van dezelfde hydraatkalk.

Subsidie voor onderzoek 

De NAM, Epi Kenniscentrum, gemeente Loppersum en Economic Board Groningen geven subsidie om het product te onderzoeken. Dit houdt verband met de goede bouwtechnische eigenschappen, maar ook met het feit dat het een lokaal product is en dat het gemakkelijk te verwerken is door laaggeschoolde arbeiders. Borgers: “Kalkhennep is makkelijk te verwerken, maar je moet wel weten wat je doet. Wij leiden mensen dan ook goed op, voordat we ze aan het werk zetten.”

Reageer op dit artikel