artikel

En dit is nog maar het begin……

bouwbreed Premium

En dit is nog maar het begin……

Was de afsluitende kreet van een lean-manager in een recente LinkedIn-discussie. Een bouwbedrijf vertelde trots binnen enkele maanden tijd iets van dertig woningen te hebben gebouwd. Een ongekende snelheid van bouwen voor dit bedrijf, een nieuwe en daarmee unieke ervaring. Met terechte trots gepresenteerd, en de lean-manager deed er nog een schepje boven op: allemaal te danken aan lean. En dit is nog maar het begin…

Vooropgesteld: veel respect voor een dergelijke bouwprestatie. Want, nog niet vermeld: een minimale hoeveelheid opleverpunten. Een dergelijk project vraagt een nauwkeurige voorbereiding, meer arbeid gecontroleerd aangestuurd in de fabriek en minder afhankelijkheid van de bouwplaatsomstandigheden. Met dit tempo hebben vandalen en collega-bouwvakkers ook minder tijd om het werk van een ander te beschadigen.

Alle partijen tevreden, en dit is nog maar het begin….

Het begin van wat? De uitvoeringstechniek was geslaagd, prima. Ik mis echter iets aan de voorkant. Waar en wanneer zou het volgende aantal van x woningen gebouwd worden? Waar was de continuïteit in de productiestroom? Is hier sprake van een eenmalige projectgebonden productiestroom, en is het verder de vraag wanneer het volgende project op deze lean-wijze ontwikkeld zou gaan worden?

Eenmalige lean-euforie is leuk, maar structureel zou een dergelijk bedrijf met een continue stroom van tweehonderd woningen per jaar met een vaste ploeg van bouwplaats naar bouwplaats moeten trekken. Structureel en jarenlang één woning per dag. Dat is continuïteit, dat is lean, dat is zorgen dat je pro-actief jouw onderscheidende woning als product aan de markt aanbiedt dat opdrachtgevers mogen kopen. Dan werk je aan de voorkant aan continuïteit, en kun je nog veel leaner produceren. Kosten minimaliseren en kwaliteit systematiseren. Dan hoef je niet meer te spreken over het begin van lean. Dan beheers je lean.

Een ideaal plaatje, welke bouworganisatie handelt zo?

Leo van de Wal, Trainer/consultant bij CBT Bouw 

Reageer op dit artikel