artikel

Blog: Kringloop

bouwbreed

We moesten er weer even aan denken toen we in huis een dingetje nodig hadden. Zoiets waarvan je de naam niet weet maar wel hoe het eruit moet zien om te doen waaraan op enig moment behoefte is. De laatste keer dat we daarnaar op jacht gingen, kwamen we terecht in een vestiging van een keten van kringloopwinkels die zich had gespecialiseerd in bouw- en aanverwante artikelen.

Dat vonden we een mooi initiatief, want spulletjes die je waarschijnlijk nooit meer nodig hebt maar waarvan het zonde is om die met het vuilnis mee te geven, kunnen zo nog een nieuw leven tegemoet gaan. Dingetjes bijvoorbeeld die voor weinig geld iemand uit de brand kunnen helpen.

Dat ‘weinig’ viel toen wat tegen: het personeel had op internet rondgestruind om te weten te komen wat bijvoorbeeld een mengkraan van een bepaald merk moest kosten. En, vooruit want ze zijn niet de moeilijkste, werd van die adviesprijs grootmoedig een tientje geschaafd. Er niet bij stilstaand dat het plaatje een ongebruikte mengkraan liet zien en dat op de toonbank een overduidelijk gebruikt exemplaar lag. Dat gold voor meer producten en ook het dingetje wat we daar in de schappen vonden, in gehavende originele verpakking. Een onderdeel, dat is altijd duur, antwoordde het personeel op ons ‘wablief?’. We moesten maar eens op internet kijken wat zoiets van een echt merk nou kost…

Het is een beetje flauw om nu met grote woorden te melden dat het winkeltje niet meer bestaat. Misschien omdat de prijzen voor artikelen die er wel heel kringloop uitzagen wat erg aan de hoge kant waren, we zullen het nooit weten. Het laat onverlet dat het initiatief wat ons betreft navolging verdient. Een plek waar iemand restmaterialen en andere dingetjes waarmee hij omhoog zit met een hoofd vol mooie gedachten over verantwoord omgaan met schaarse materialen kan afgeven en die daar tegen een schappelijk bedrag weer van de hand gaan. Af en toe komen we zulke winkels tegen, maar het zijn er weinig en altijd worden er te hoge prijzen gehanteerd. En de kwaliteit van het aanbod valt niet zelden in de categorie ‘gaat het meteen in de container of proberen we het nog te verpatsen’. Een beetje kringloopbaas moet daar toch wel wat meer van kunnen maken!

Het dingetje wat we hoopten te vinden was overigens een stangetje dat met wat andere onderdelen de afvoer van de wastafel open en dicht deed. De koppeling die daarvoor aan het stangetje was bevestigd had het begeven. We hebben het nu zelf gerepareerd zodat de afvoer weer probleemloos open en dicht gaat. Soms doen we dat ook wanneer het helemaal niet nodig is, gewoon om weer even de voldoening te ervaren van iets wat we eigenhandig hebben gerepareerd.

Jean Quist, redacteur Techniek Cobouw 

Reageren op deze blog? Dat kan via j.quist@cobouw.nl of via Twitter op @JeanQuist 

Reageer op dit artikel