artikel

Wie/wat zet de bouw op zijn kop?

bouwbreed Premium

Wie/wat zet de bouw op zijn kop?

Zoals RyanAir en EasyJet de traditionele vliegtuigbranche opgeschud hebben. Zoals Bol.com de boekenbranche heeft doet beven. Zoals Tesla haar auto’s vanuit Amerika als bouwpakketjes richting Europa stuurt. Zoals Facebook de sociale communicatie ingrijpend heeft veranderd.

Zoals in enkele decennia Ikea erin geslaagd is de traditioneel ingestelde fabrikanten van degelijke, massief eiken meubelen vrijwel volledig van de aardbodem te doen verdwijnen. Door kant-en-klare bouwpakketjes aan te bieden, die iedere leek met twee linkerhandjes uiteindelijk toch in elkaar weet te schroeven. Het benodigde gereedschap is meegeleverd.

Ikea gebruikt daarbij goedkopere materialen (gefineerd spaanplaat), minder arbeid (dat mag de consument zelf thuis doen), meer eenheden per transport (ouderwets meubeltransport was ook veel stilstaande lucht vervoeren, Ikea-vrachtwagens zitten tot de laatste millimeter vol materiaal), en goedkopere winkelkosten per vierkante meter (Ikea-winkels staan op industrieterreinen met veel parkeerruimte direct aan de voordeur, magazijnen functioneren ook als winkelruimte). Daarbij worden de Ikea-voorraden geautomatiseerd bijgehouden en ook nog eens geminimaliseerd, en de doorloopsnelheid is weer vele malen hoger. Allemaal winstbrengers. Ikea pakt meerdere keren winst ten opzichte van winkelnering van de traditionele meubelbranche. De eigenaar van Ikea is niet voor niets de rijkste man van Europa. Die heeft een paar dingen goed gedaan.

De bouw stapelt haar stenen en legt haar dakplaten en vervolgens de pannen. De stenen zijn lijmelementen geworden, en de dakplaten een scharnierkap met een hogere isolatiewaarde, dus hier is sprake van ‘innovatie’. De innovatie die de bouwwereld echt op haar kop zet, is nog in ontwikkeling. Maar komt wel. 3D-printen? Of nog sneller een andere techniek? Het gaat komen. De gevolgen zullen net zo ingrijpend zijn als bij bovengenoemde sectoren. Het is geen tijdperk van veranderingen, maar een verandering van tijdperk.

Leo van de Wal, Trainer/consultant bij CBT Bouw

Reageer op dit artikel