artikel

Werken aan gezag

bouwbreed

Werken aan gezag

Het valt niet mee om gezaghebbend te blijven tegenwoordig.

Ontzag voor een wijze, aan de slapen grijzende man met een titel en tienduizenden vlieguren bestaat niet meer (“dat kan jij wel zeggen, maar ik vind dat ….’’). Alle reden om 5000 euro te investeren in nieuwe leiderschapskwaliteiten. Minder langs de weg van de inhoud, maar vooral via de vorm. Als ik mijn lichaamstaal beter zou benutten, slim zou omgaan met mijn stemgebruik, inspiratie uit zou stralen en last but not least authentiek zou presenteren, dan zou mijn performance enorm verbeteren. En daarmee mijn gezag. Zo zou ik wellicht mijn houdbaarheidsdatum met nog eens tien jaar kunnen verlengen.

De training zou worden verzorgd door toppers van vermaarde internationale universiteiten en grote namen afkomstig uit de cabaret- en toneelwereld. Aangevuld met bekende Nederlanders. Alleen al het ontmoeten van al deze mensen was het geld dubbel en dwars waard. Het meeste heb ik gehad aan de trainingen authentiek presenteren. Wat was namelijk het geval: ik presenteerde niet authentiek, maar ‘vals’. Een beetje een raar woord, ik kan het ook niet helpen, maar het is nu eenmaal het tegenovergestelde van authentiek.

Het is als met zingen. Je kan op toon of vals zingen, legde de trainer me geduldig uit. Ik probeerde me aanvankelijk nog te redden door te zeggen dat vrijwel al mijn favoriete zangers eigenlijk vals zingen en daarmee authentiek zijn. Maar door dit soort bijdehante opmerkingen kreeg de cursusleider een steeds grotere hekel aan me, vooral omdat ik ook al in discussie was gegaan over lichaamstaal (zwaaien met de armen en heen en weer wippen op mijn schoenen is bij mij authentiek). Toch moet ik eerlijk zijn: het helpt echt. Voor mijn laatste presentatie, die inhoudelijk nergens over ging, kreeg ik van de zaal een 9. Het eerste verzoek om deel te nemen aan een talkshow is al binnen.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel