artikel

On-Nederlands

bouwbreed

On-Nederlands

Wie over de A44 vanaf Wassenaar Den Haag binnenrijdt, ziet net na de afslag naar Duindigt in hoog tempo de nieuwe ambassade van de Verenigde Staten verrijzen.

Natuurlijk is wat ze daar bouwen haast een geheim op zich (een ambassade en een kantoor voor de US Marine), laat staan wat er allemaal aan hightech software zal worden geïnstalleerd. Dat de bouwplaats afgeschermd is voor publiek is niet ongebruikelijk, maar het is vrijwel onmogelijk te zien wat ze daar precies aan het doen zijn.

Wie goed kan waarnemen zal het ook opvallen dat er veel mannen in oranje hesjes met dito helmen op te zien zijn. Het krioelt er (letterlijk en figuurlijk) van de goed beschermde bouwvakkers. Vooral die hoeveelheid oranje mannetjes is redelijk on-Nederlands. Wat ook opvalt is, dat er na drieën ‘s middags gewoon wordt doorgewerkt. Het zou zelfs kunnen zijn dat er twee ploegen werken, want ook ’s avonds wordt er gewerkt.

Daarom ook verrijst het gebouw in hoog tempo uit de grond. Er wordt met veel mankracht langdurig gewerkt. Dan schiet het natuurlijk op. Vrijwel alles bevindt zich op het bouwterrein: de materialen, de bouwketens en ik vermoed zelfs een deel van de auto’s (voor zover die er zijn, want het zou me niets verbazen als de meeste werkers gewoon op de site slapen).

Dat laatste is natuurlijk een wild guess. Ik heb geen idee. Maar toch, er staan gebouwtjes op het terrein die best kunnen dienen als onderkomen. Waar zijn ze anders voor? Wie op internet gaat zoeken, wordt niet veel wijzer. Behalve dat het bedrijf uit Montgomery komt en ook de ambassade van de VS in Mauritanië bouwt. Het bedrijf heet Caddell Construction. On-Nederlands.

Lenny Vulperhorst, Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel