artikel

Interview: ‘Innovatief bouwen? Het moet wel gepruimd worden’

bouwbreed Premium

Interview: ‘Innovatief bouwen? Het moet wel gepruimd worden’

“In Nederland moeten er 70.000 nieuwe woningen bijkomen, hoorde ik. Hier is eerder het tegenovergestelde waar”, benadrukt Erik Buursema, voorzitter van de afdeling Drenthe van Bouwend Nederland. Maar of ze zich dat in Den Haag ook realiseren?

“Innovatie? Hartstikke mooi, maar het moet wel gepruimd worden.” Klare taal van Erik Buursema (46). “De bouwers hier zijn best innovatief, maar de mensen hier gaan over het algemeen gewoon voor kwaliteit. Laatst hield ik een presentatie bij een corporatie over een energiezuinig bouwproject. Onze aanpak werd als te innovatief bestempeld. Houtskeletbouw wordt hier daarom ook niet zo snel toegepast. Men wil traditioneel. En degelijk. Een binnen- en een buitenspouw.”

MVO, duurzaamheid, de voorzitter van de afdeling Drenthe van Bouwend Nederland wil er “graag en volop” mee aan de slag. Maar de realiteit is anders. Energiezuinig verbouwen terwijl woningen leegstaan, blijkt een moeilijke puzzel. “Corporaties en gemeenten werken hier samen in de Veensprong. Dat lijkt op de landelijke Energiesprong, maar het heeft een iets andere lading. Hier gaat het over verduurzaming én over krimp. Let wel: soms moeten veertig woningen worden gesloopt en komen er maar dertig voor terug. Tel daar bij op het beperkte besteedbare inkomen hier en je weet dat die verduurzaming van de bestaande bebouwing een lastige opgave is. De corporaties worstelen daarmee”, aldus Buursema.

Wees reëel, is zijn boodschap. Want ook als het gaat om verwachtingen, zijn die in grensregio’s volstrekt anders dan in andere delen van het land. “Het is nog te rustig hier. Landelijk zijn er jaarlijks 70.000 woningen nodig, hoorde ik. Nou, ik heb al overleg gehad met corporaties maar wij verwachten daar hier niet zo veel van. Met name in het veengebied aan de oostkant komt er niets bij. Daar gaat eerder wat weg. Ongetwijfeld zijn er in Hoogeveen, Emmen en Assen nieuwe woningen nodig, echter ook daar zal het gaan om plukjes woningbouw.”

Een somber perspectief? “Op zich niet, maar het speelveld is wel gewijzigd. En nogmaals, de productiecijfers stemmen me positief, al wordt het niet zo’n hausse als in andere delen van het land. Het verdwijnen van het lage btw-tarief gaan we ook zeker voelen. Voor particulieren en corporaties scheelt dat een slok op een borrel.”

Geen grote bouwopgaven dus. Plukjes werk. Zijn er te veel bouwbedrijven in de regio? Buursema weet het niet: “Een aantal is al omgevallen. En de bedrijven die er nog zijn, krompen allemaal zo’n 40 tot 50 procent. Er is dus al een grote hap uit.”

Krimp, krimp, krimp. Op het gebied van inwoneraantallen, werkgelegenheid én bouwbedrijven. Heeft Den Haag voldoende oog voor de provincie waar de rek uit is? “Dat vraag ik me wel eens af. Onze Commissaris van de Koning heeft ook letterlijk aangegeven dat het moeilijk is om in Den Haag te laten landen dat er in krimpregio’s andere problemen zijn dan in groeigebieden.”

Cobouw Café

 

Cobouw trekt de regio in met het Cobouw Café, een live talkshow waarin we in gesprek gaan met lokale bouwers en bestuurders. Op 30 juni vindt de eerste editie plaats in Emmen. Wilt u erbij zijn? Kijk hier voor meer informatie over het Cobouw Café en bekijk hier het programma van het Cobouw Café.

Reageer op dit artikel