artikel

Echte duurzaamheid? Stuur je personeel weg

bouwbreed

Echte duurzaamheid? Stuur je personeel weg

Duurzaamheid is een way of life, een weg die energiebesparing tot gevolg heeft, Toch is energie op zichzelf niet sexy. De uitdaging is om energie niet langer neer te zetten als een product, maar als een resultaat van handelen, zegt Henry Lootens, themaspecialist duurzaamheid bij Leertouwer.

Meestal trap ik af met de stelling dat een bedrijf al zijn personeel moet ontslaan om écht duurzaam te kunnen zijn. Dat scheelt namelijk in het verbruik van koffie, water, elektriciteit en ga zo maar door. Hiermee vang ik de interesse en deel ik mijn visie. Mijn doel is om hen uiteindelijk te inspireren om op lange termijn bezig te gaan met échte duurzaamheid.”

Er bestaat er een groot verschil tussen schijnduurzaamheid en echte duurzaamheid. Dat verschil zit hem in de manier van denken. Duurzaamheid wordt vaak uitgelegd in economische begrippen. Terwijl duurzaamheid vooral gaat over kleine dingen met grote gevolgen. Duurzaamheid is, zoals gezegd een way of life. Echte duurzaamheid zit in mensen, in hun handel en wandel zeg maar. Iedereen naar huis sturen in fabrieken en op kantoren is geen optie, dat snap ik natuurlijk ook. Maar alle kleine dingen, zoals een monitor uitzetten aan het einde van de dag of de lampen uitzetten in een vergaderruimte waar niemand zit, is de eerste duurzame besparing. Dit is geen nieuws, alleen komen wij vanuit Leertouwer dagelijks wel dit soort bespaarmogelijkheden tegen. Om duurzaam te opereren, is monitoring van cruciaal belang. Zonder meetgegevens kun je als bedrijf nergens op sturen.

Procesoptimalisatie

Vanuit de overheid groeit de druk op bedrijven om duurzamer te werken. Ieder jaar moet een bedrijf minimaal 2 procent besparen op het totale energieverbruik van het voorgaande jaar. Bespaart een bedrijf echter méér dan 2 procent, dan geldt die hogere norm voor alle volgende jaren. Dat is een goede regeling, maar ook een regeling voor de lange termijn. De vele mogelijkheden van duurzaam ondernemen schrikt veel organisaties nu nog af. Waar begin je? Deze regeling daagt uit om de eerste stap te zetten en duurzaamheid in kleine stappen door te voeren in organisaties.”

Leertouwer onderzoekt hoe opdrachtgevers kunnen besparen op energie om zo duurzamer te werken. De kracht van de organisatie is dat het hierbij verder kijkt dan enkel energie en het verbruik daarvan. Hoe is het verloop onder het personeel en hoe betrokken is het personeel? Dat zijn belangrijke vragen bij de ontwikkeling en de integratie van duurzaamheid als ‘ way of life’.

Milieuvriendelijke inkoop

Als een gebouw duurzaam is ontwikkeld, is er vaak bespaard op onderdelen. Die besparing is gerealiseerd door samen te werken met tal van leveranciers en hun distributeurs. Wij maken bij Leertouwer hierin een principieel andere keuze. Wij werken in projecten het liefst samen met zo min mogelijk leveranciers. De kosten zijn hierdoor nauwelijks hoger, maar er is bijvoorbeeld aanzienlijk minder transport nodig en door minder schijven verklein je de kans op faalkosten en verkeerde leveringen. Dit heeft een direct resultaat op de ‘ carbon footprint’ van het project en is dus een stap richting échte duurzaamheid. Dat lijkt soms een concessie doen in prijs, omdat niet de laagste prijs telt. De praktijk bij ons wijst uit dat er evenveel marge te maken valt door zoveel mogelijk onder te brengen bij eenzelfde leverancier. Duurzaamheid en portemonnee gaan hand in hand!

Je moet denkt verder dan alleen de technische oplossingen waar klanten direct naar vragen. Wij adviseren klanten vanuit hun persoonlijke gedrevenheid over thema’s als duurzaamheid, besparen en het milieu. Dat leidt tot creatieve oplossingen die de functie vervullen waar opdrachtgevers om vragen en tegelijk zo min mogelijk impact hebben op de leefomgeving. Deze filosofie ligt diep geworteld binnen ons bedrijf en geeft de organisatie een duidelijk onderscheidende rol.

Henry Lootens, themaspecialist duurzaamheid bij Leertouwer, systeemintegrator in elektrotechniek, klimaatinstallaties en ICT

Reageer op dit artikel