artikel

Blog: Selecteren op duurzaamheid

bouwbreed

Blog: Selecteren op duurzaamheid

Vele koppen muntthee vergezelden het kiezen van de tien genomineerden voor de titel Duurzame Bouwvrouw 2015. Gisteren hielden ze alle tien een pitch op het podium bij organisator Dubo Techniek om zichzelf te presenteren, maar de echte winnaar wordt pas komend najaar bekend. Mannen die nu afhaken met lezen en de categorie ‘vrouwendingen’ liever laten liggen, missen de kans op een paar waardevolle lessen.

Het is tenslotte net als bij aanbesteden: er kan er maar een winnen. Maar dit keer spelen subjectieve criteria een rol en is er geen sprake van een inschrijfprijs, dus ook niet van vecht- of duikgedrag. Toch zal profilering onderscheidend zijn bij de keuze van de winnaar, want ook het publiek krijgt een stem.

De zeskoppige jury worstelde zich door ruim zestig cv’s om de eerste schifting te maken. Ik schoof ietwat gestresst net te laat aan bij de nominatieronde, vanwege mijn vuurdoop als debatleider op de Provada over lage marges in de bouw. “Dat zou vrouwen niet snel gebeuren, die blijven wel weg uit de vechtmarkt van aanbesteden”, reageerde Ellen van Acht, winnaar van de Duurzame Bouwvrouw Award van vorig jaar. Het had wat weg van een Poolse landdag, maar de selectie ging opvallend soepel.

We schoven goedbeslagen ten ijs aan met ieder de eigen top 10, de kunst was de andere juryleden te overtuigen van die keuze. ‘Ja’, klonk het soms volmondig, of soms uit alle monden ‘die niet’ of ‘niet innovatief genoeg’. Zo hadden we aanvankelijk ook een twijfelstapel, waar uiteindelijk nog twee kandidaten uit doorstroomden. Juryvoorzitter Maxime Verhagen leunde diverse keren demonstratief achterover totdat een discussie was uitgewoed, want uiteraard liepen hier en daar de meningen uiteen.

Bouwen zonder bravoure

Juryleden Mascha van den Heuvel, Annemarie van Doorn, Jan-Willem van der Groep, Ellen van Acht en ondergetekende onderwierpen de voorgedragen kandidaten aan een strenge controle. Want wat waren ook alweer de criteria: “Een duurzame bouwvrouw leidt de business op verantwoorde wijze naar economisch rendement. Zij vindt daarbij de juiste balans tussen people, planet en profit in de praktijk. Daarnaast combineert zij dit succesvol met haar vrouwelijkheid. Duurzaam is namelijk ook een synoniem voor bestendig, betrouwbaar en standvastig. En dat zijn onze krachtige vrouwelijke leiders in de bouw. Zij bouwen voor mensen. Zonder bravoure. En inspireren daardoor andere vrouwen.”

De cijfers over vrouwen in de bouw zijn ronduit ontluisterend: 95 procent van de leidinggevenden in de bouw is man, liefst in grijs pak. Vrouwen zijn dus met een lampje te zoeken en dan moeten ze ook nog eens ‘duurzaam’ zijn. Het viel mij dus 100 procent mee dat er ruim 150 aanmeldingen binnenkwamen, waarvan 60 dames de moeite namen zichzelf officieel aan te melden voor de verkiezing. De achtergronden van de kandidaten lopen uiteen van een corporatiedirecteur tot toeleverancier en van student tot prof.

Opvallend genoeg werkt niemand in de wegenbouw: daar domineert de machocultuur waarschijnlijk. Maar duurzame bouwvrouwen bemoeien zich wel met energiegevels, A2-School, nul-op-de-meterwoningen, strohuizen, bijenhotels of makelen in biomassa. Benieuwd naar de genomineerden? Kies hier uit de kandidaten (ook voor mannen!). 

Ingrid Koenen, verslaggever Cobouw. 

Reageren op deze blog? Mail naar i.koenen@cobouw.nl of via Twitter @IngridKoenen

Reageer op dit artikel