artikel

Blog: Het Imago

bouwbreed

Blog: Het Imago

Iedereen heeft het altijd maar over het slechte imago van de bouw. Afgezien van het feit dat imago slechts een volledig ontwikkeld insect is, maar iedereen hier het Engelse image bedoelt, blijkt deze week maar weer eens hoe onterecht dat is.

Akkoord, er gaat wel eens wat mis, en in het verleden is er zelfs veel mis geweest in de bouw. Maar neem bijvoorbeeld de politiek. Het gestuntel van Rutte en Dijsselbloem over de naheffing van de Europee Unie is ten hemel schreiend. Schijnheilig verbaasd doen terwijl ze het allebei al een tijdje wisten. Vervolgens roepen dat de onderste steen boven moet komen, maar zelf weigeren om de Tweede Kamer, en nog erger de belastingbetaler ordentelijk te informeren. Moet er nu echt een onderzoek van de FBI aan te pas komen om die bedriegertjes weg te krijgen, of kan Michael van Praag wat doen?

Of het gestuntel van Martin van Rijn met zijn pgb-perikelen. Onvoorstelbaar. Hebben ze bij Volksgezondheid het rapport van de Commissie Elias niet gelezen over ICT bij de overheid. Kennelijk niet, anders hadden ze geweten dat een dergelijke ingrijpende stelselwijziging in de praktijk van de automatisering een puinpan zou worden. Ook hij mag blijven als aangeschoten wild.

Dat brengt mij direct op de ict-wereld. De bouw heeft de naam dat grote projecten nooit binnen de tijd en nog minder budget worden opgeleverd. Dat was in het verleden wellicht zo als je de Commissie Duivesteijn mag geloven, maar de ict’ers hebben de bouw allang aan alle kanten ingehaald. En je hoort er bijna niemand over.

Of neem oud-overheidsbedrijf NS eens. President-directeur Timo Huges blijkt ‘per ongeluk’ een mailtje met vragen van Veolia doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz. Dat heet aanbestedingsfraude, meneer Huges. Commercieel directeur van NS Reizigers Hans Peters heeft het voorbeeld van de grote baas gevolgd en een mailtje met vertrouwelijke informatie van Arriva doorgespeeld. Witte boorden-criminaliteit van de bovenste plank zou je zo zeggen.

Voor de bouw, die natuurlijk fout is geweest, geldt als verzachtende omstandigheid dat een legaal systeem dat door de EU verboden is, in de illegaliteit is voortgezet. Zelfs de inzet van toenmalig premier Lubbers in Brussel, mocht dat niet verhelpen. Men wist niet beter. Nu wel gelukkig.

Het zou goed zijn als een stel knappe koppen zich eens buigen over het groeiende probleem van verloedering en gebrek aan integriteit in de maatschappij. Ik zou haast zeggen, een parlementaire enquête. Maar daarvan is het de vraag hoe integer politici het probleem benaderen terwijl ze zelf een onderdeel van het probleem zijn.

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw

Follow me on twitter @Ferryheijbrock

Reageer op dit artikel