artikel

Blog: De lessen van buurvrouw Mik

bouwbreed

Mik Hamers verhuist in 2012 naar een flat aan de President Rooseveltlaan in Maastricht. Met uitzicht op de bouw van de A2 tunnel. Ze houdt een dagboek bij, dat in boekvorm is verschenen. Over drie jaar wonen in de bouwput, tot vervelens toe vegen en zuigen en van de muur vallende schilderijen.

Hamers woont in ‘Blok 8’. Als ze in het appartementencomplex trekt is de President Rooseveltlaan nog intact. Lang duurt dat echter niet. De meeste flats worden gesloopt, 1.400.000 kubieke meters zand afgevoerd en duizenden betonwagens rijden af en aan om het gat weer op te vullen. Hamers zit eerste rang. Haar flat blijft staan.

De schrijfster is meer dan toeschouwer alleen. Ze ontpopt zich tot fel voorstander van het plaatsen van luchtfilters in de tunnel, verdiept zich in social return en maakt zich kwaad over de “uitbuiting” van de Portugezen die op het project werken. De projectorganisatie is niet met alles in het boek even blij. Te eenzijdig, luidt het oordeel. Niet helemaal terecht. Wie Hamers’ boek goed leest kan het één en ander leren over (grote) bouw- en infraprojecten. 

Eind 2014 worden de damwandplanken uit de grond getrild. “Ik tril mijn huis uit”, noteert Hamers. “Alles trilt, de vloeren, de muren en er is een oorverdovend lawaai van de grote hijskraan. En dat niet één dag, maar zo’n tien dagen aan een stuk.” Voor de zekerheid haalt Hamers de boeken uit de kast en de schilderijen van de muur. Het ene schilderij dat ze vergeet, valt naar beneden. Door al het getril ontstaan er scheuren in de muur en er valt zelfs een stukje borstwering van het balkon naar beneden. Ook raakt de flat “lichtelijk uit het lood”, door het wegpompen van het grondwater. “Verder valt de overlast reuze mee.”   

“Wij, bewoners langs de A2, zijn niet verstoken van informatie over wat de A2-werkzaamheden voor ons betekenen”, noteert Hamers. Er zijn twee omgevingsmanagers in de wijk actief, die in nauw contact met de buurt staan. Ook zijn er drie zogenoemde stewards  die de ogen en oren van de A2 in de wijk zijn. Zij “wandelen en ouwehoeren” met omwonenden. “Geen steen die wordt verlegd of de veel geroemde communicatieafdeling van Avenue2 maakt er gewag van. Resultaat van al die inspanningen: De bouw van de tunnel – bij aanvang door menigeen met zoveel scepsis tegemoet gezien – is al jarenlang de trots van veel Maastrichtenaren.”

). Hamers ziet dat de mannen zich iedere ochtend om half zeven achter haar flat verzamelen. “Een eenzaam bestaan, dat een lange periode wordt volgehouden om brood op de plank te hebben voor hun families”, schrijft ze in haar dagboek. “Het wordt hoog tijd dat maatschappelijk verantwoord ondernemen niet alleen met de mond beleden wordt maar ook in de praktijk gebracht.”

Het boek ‘Een buurvrouw in blok 8’ van Mik Hamers kost 14,90 euro is te koop in de webshop van Uitgeverij Tic.

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel