artikel

Lingerie-incident

bouwbreed Premium

Lingerie-incident

Wie de verslagen leest van de vertrouwelijke verhoren van de parlementaire enquêtecommissie Fyra, die vooraf gaan aan de openbare, kijkt direct anders aan tegen één van de sleutelscenes uit de affaire: de confrontatie tussen minister Tineke Netelenbos en de voorzitter van de raad van commissarissen van NS, Jan Timmer.

Het intimiderende gedrag, waarvan sprake lijkt te zijn geweest, blijkt volgens de vertrouwelijke verhoren immers van de minister te komen. Zij droeg volgens aanwezige ambtenaren goed zichtbare lingerie met veel zwarte bandjes (Marlies Dekkers?) en keek geheel tegen haar gewoonte heel streng. Daarvan raakte de normaal gesproken zelf nogal imponerende Timmer zo van slag dat het angstzweet hem uitbrak en hij zijn jasje er van uittrok.

Toen hij bemerkte dat hij met zijn bretels met smileys geen enkele indruk maakte tegen het geweld van de lingerie, deed hij een poging het machtsevenwicht te herstellen. Hij was naar het overleg gekomen om een bod van 78 miljoen uit te brengen, maar voor hij er erg in had zei hij stoer: ik bied 178 miljoen. En met de ogen gefixeerd op de spaghettibandjes had Timmer niet de guts om zijn verspreking te corrigeren.

Het is opmerkelijk dat de commissie in de openbare verhoren de lezing van Netelenbos dat juist zij geïntimideerd was door de bretels met doodskopje als de waarheid heeft geaccepteerd. Kennelijk was dit de enige manier om de verspreking van Timmer, die de NS 100 miljoen heeft gekost, uit de publiciteit te houden. Ook de opmerking van Zalm (“tsjongejongejonge”) is alleen te begrijpen tegen de achtergrond van het lingerie incident. Zalm wist immers al voordat Timmer met Netelenbos sprak dat de NS 78 miljoen het maximum vond.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel