artikel

Blog: De sprinkhanen

bouwbreed

Blog: De sprinkhanen

Het gaat economisch weer iets beter en direct is er weer een sprinkhanenplaag gaande. Het leek van voorbijgaande aard, de foute private equitybedrijven die als sprinkhanen hun prooi binnenhalen, leegzuigen en aan de rand van de afgrond achterlaten. Het is NRC Media gebeurd, het is de Volkskrant overkomen en nu is het de beurt aan afvalverwerker Attero, het voormalige Essent Milieu.

Dat is door de aandeelhouders, gemeenten en provincies, verkocht voor de som van 170 miljoen euro. Nog geen jaar later heeft de koper, Waterland Bussum er 183 miljoen euro uitgehaald. Wettelijk horen afvalbedrijven een forse reserve aan te houden voor eventuele sanering van hun stortplaatsen. Die reserve is nu natuurlijk verdampt en onbekend is  of Waterland op een andere wijze de reserves aanhoudt.

Al eerder lagen dit soort sprinkhanen onder vuur. De fiscus heeft de renteaftrek van schulden in dit soort gevallen verminderd om het onaantrekkelijk te maken dat een private equity fonds het aangekochte bedrijf vol schulden stopt om de belastingbetaler feitelijk de koopprijs te laten betalen. Het moment is eveneens curieus. Binnenkort gaat de Tweede kamer praten over een voorstel van PvdA-Kamerlid dat moet voorkomen dat aangekochte bedrijven worden leeggetrokken.

Zijn alle private equity bedrijven dan schurken, is een gerechtvaardigde vraag, Nee dus. Er zijn er die hun verantwoordelijkheid nemen. Voor ingedutte bedrijven kan private equity zelfs louterend werken. Dat ze er uiteindelijk aan willen verdienen, daar is op zich niets mis mee.

Maar dat er iets moet gebeuren aan de sprinkhanen onder hen, is evident. Als het maar niet de Nederlandse oplossing van certificering wordt. Certificaten hebben we al voor van alles en nog wat en nog veel te veel ook. Waar de overheid in ieder geval met de mond beleid aan terugdringing van de lastendruk te doen, moet het bedrijfsleven die ruimte niet gebruiken om zichzelf extra zware lasten op te leggen.

 

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw

Follow me on twitter @ferryheijbrock

Reageer op dit artikel