artikel

‘Veel mogelijk met koud produceren’

bouwbreed

‘Veel mogelijk met koud produceren’

Het nieuwe koud geproduceerde materiaal van TNO is mogelijk niet alleen geschikt voor baksteen, maar voor een breed spectrum aan bouwtoepassingen. De innovatie kan zelfs een concurrent worden van prefab beton.

De kostprijs van baksteen wordt nu voor grofweg de helft bepaald door het verstoken van gas. TNO verwacht daarom dat ‘koudgebakken’ bakstenen zo’n 20 tot 30 procent voordeliger zijn te produceren. De technologieorganisatie ziet daarnaast mogelijkheden om met het keramische materiaal gevelpanelen, trottoirbanden, steenstrips en aanrechtbladen te maken. Eventueel met wapening om de treksterkte te vergroten. “Waarom zou een mindere treksterkte bij dit product een belemmering zijn? Voor beton hebben we dat probleem ook kunnen oplossen met wapening”, zegt Rogier Donkervoort (TNO).

Gebruik in de 3D-printer is ook een optie. Uit proeven met verschillende mengselsamenstellingen bleek dat een grote variatie in vloeibaarheid en uithardingstijd mogelijk is. Eigenschappen als treksterkte en slijtvastheid gaat TNO de komende tijd met nieuwe proeven onderzoeken. Productie op andere temperaturen wordt daarbij ook onderzocht. Donkervoort: “Het is niet uitgesloten dat het procedé nog efficiënter werkt als je bijvoorbeeld op 100 graden Celsius bakt.”

Alkali is het bindende element in het innovatieve procedé. Het activeert de reactieve componenten die zich nog bevinden in het basismengsel van gerecycled baksteengruis. Aluminiumsilicaatverbindingen die onder invloed van het alkali ontstaan, geven het product tijdens het uitharden zijn sterkte. Productie gebeurt in een mal. Daarin is het materiaal in principe in elke vorm, kleur en textuur te produceren. TNO verwacht dat er ook extra strakke stenen of dunne gevelpanelen mee zijn te maken en dat er sprake zal zijn van minder materiaalverlies. Sommige producten behoeven geen bewerking meer, zoals op maat zagen. TNO hoopt dat de bouwindustrie de doorontwikkeling van het product oppakt.

Reageer op dit artikel