artikel

To be or not to be, that’s the question

bouwbreed

Vaak vraagt men mij hoe ik tegen onderhoud en beheer aan kijk en hoe ik denk dat daarop valt te bezuinigen.

In het hindoeïsme kent men een drie-eenheid: Brahma, Vishnu en Shiva, respectievelijk de schepper, beschermer en vernietiger. Een mooie filosofie die de grondslag is van assetmanagement. We creëren en ontwerpen, we beheren en uiteindelijk slopen we. Maar hoe lang bescherm je? Wanneer ga je over tot vernietiging en wie of wat bepaalt dat? De afgeleide vraag is dan: onderhoud je omdat er een behoefte is of omdat het er is?

Regelmatig loop ik langs een jeu de boules-veld. Prachtig onderhouden, picobello. Echter, ik heb daar nooit iemand zien jeu de boulen. Nadere inspectie van het terrein bevestigde mijn vermoedens. Ook na een gehele renovatie heb ik geen spelers kunnen ontdekken.

Onderhoud je omdat er een behoefte is of omdat het er is?

Ken je dat? Je bent voor een nieuwe auto aan het kijken en dan zie je jouw eerste keuze ineens overal rijden. Eerst was het je niet opgevallen, maar nu! Zo zag ik ineens overal nutteloze zaken in de buitenruimte. Van bemost bankje tot aan altijd lege prullenbakken, van verlaten speelplaatsen tot troosteloze parkeerplaatsen en ga zo maar door. Zonde van het geld.

Onderhoud je omdat er een behoefte is of omdat het er is?

Nee, we hebben een beter beeld nodig van het gebruik van de buitenruimte. En wie kan dat dan beter dan diezelfde dienst onderhoud en beheer? Onderhoud en beheer wordt dan de afdeling onderhoud, beheer en gebruik. Daar is wel voor nodig dat zij die positie nemen en zich daar in bekwamen. ‘To be or not to be’ is actueler dan ooit!

Onderhoud je omdat er een behoefte is of omdat het er is?

Fred Bransen, programmamanager ruimtelijke kwaliteit bij Tauw

Reageer op dit artikel