artikel

Nieuwe vrienden maken

bouwbreed Premium

Vorige week zat ik in het theater. Met collega’s, installatiebedrijven en met bouwers. Een unieke theatervoorstelling over een ondernemer in de technische installatiebranche, gemaakt in opdracht van ons Opleidingsfonds OTIB. De voorstelling gaat over een thema dat niet alleen belangrijk is voor installateurs, maar óók voor bouwers: sociale innovatie.

De voorstelling vertelt het verhaal van een traditioneel denkende installateur die zijn bedrijf probeert aan te passen aan de nieuwe tijd. En dat kost moeite. De problematiek is voor iedere ondernemer herkenbaar. De dagelijkse keuzes die een ondernemer moet maken: een werknemer die een andere uitdaging binnen het bedrijf zoekt, de grootste klant die opeens andere eisen stelt en een zoon of dochter die het bedrijf wil overnemen, maar dat heel anders wil aanpakken.

 

Standaardreflex

Ook een actueel onderwerp komt aan bod: Ketensamenwerking zoeken of alleen blijven opereren? De ondernemer in de voorstelling worstelt met de vraag of hij met een bouwbedrijf moet gaan samenwerken om nieuwe wegen in te slaan. Samenwerken betekent verkennen waar elkaars kracht ligt om deze optimaal in te zetten. Als jurist schiet je dan meteen in een standaardreflex: Laten we vastleggen hoe we gaan samenwerken, tegen welke voorwaarden en wat ieders rechten en plichten zijn. Natuurlijk is het belangrijk om dit op papier te zetten.

Maar uiteindelijk gaat het om de wil om écht samen te werken. In de zaal zaten een installateur en een bouwer die samen naar de voorstelling waren gekomen. Met hun teams die net van start waren gegaan met een gezamenlijk project. Een beter begin van een goede samenwerking is ondenkbaar. De projectteams hadden met elkaar een gezellige avond én spraken over de samenwerking die op stapel staat.

Samen gaan deze installateur en bouwer voor het bereiken van het gezamenlijke doel. En dat is een gebouw neerzetten met innovatieve installaties waarover de opdrachtgever tevreden is. Dat bereik je niet met contracten, maar door het maken van ‘nieuwe vrienden’.Mr. Margreet van Deurzen, hoofd afdeling Werkgever & Ondernemer Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche


Reageren op deze blog? Dat kan via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @CobouwNL

Reageer op dit artikel