artikel

Nieuwe groene longen

bouwbreed

Nieuwe groene longen

Veel bedrijfsgebouwen zijn in de steek gelaten. Abandonné, zouden de Fransen zeggen. Vorige week pleitte ik daarom voor het gebruik van parkeerterreinen (rond die gebouwen) als groene zones.

Ik zie daar volkstuinen en moestuinen voor me. Met natuurlijk kleine optrekjes, waarin ook (stiekem) gewoond kan worden. Zolang we het leegstaande gebouw niet slopen, is dat geschikt voor spontaan gebruik. Je kunt er auto’s in parkeren. Of feesten organiseren.

In feite draaien we zo de vastgoedlogica om. Wat niet echt van waarde is (het parkeerterrein) heeft meerwaarde, én wat zogenaamd waarde heeft (die stenen), gebruiken we om de auto’s in onder te brengen. Radicaal anders denken en daar naar handelen; ik ben bang dat er voor eigenaren geen alternatieven zijn.

Overigens geldt dit ook voor potentiële bouwgrond. Geef het weer een groene bestemming. Maar hoe krijgen we eigenaren mee? Eigenaren die nog steeds hopen op een wonder: de wonderbaarlijke vermenigvuldiging van de stenen. Tijdelijk gebruik door burgers, daar ligt de oplossing. Dit keer niet van het gebouw, maar juist van de omgeving van het gebouw.

Ik stel het me als volgt voor. Advertentie. Gezocht: groenliefhebbers. Aanbod: 250 vierkante meter parkeerterrein. Vraag: kom met een creatief plan voor een moestuin, een volkstuin, een buitenhuisje. En leg uit hoe je kunt bijdragen aan een basale infrastructuur. Randvoorwaarden: huurcontract van tien jaar. Alles zelf doen. Geen hek er om. Vereniging. Enzovoorts. Ik begeleid gratis de eerste campagne.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel