artikel

Gevel regelt zelf toetreding warmte

bouwbreed

Gevel regelt zelf toetreding warmte

Installaties van kantoorgebouwen met veel glas verbruiken veel energie om het binnenklimaat op peil te houden, constateren onderzoekers van het Fraunhofer-Institut (IWU) uit Dresden. Hun oplossing: een gevelelement dat onder invloed van zonnewarmte de mate regelt waarin diezelfde warmte binnenkomt.

De oplossing komt in de vorm van een metalen gaas dat onder invloed van zonnewarmte uitzet en dan een soort bloemen uit textiel opent. Deze cirkelvormige zonwerende elementen kunnen bijvoorbeeld in de beglazing worden gemonteerd. De ‘bloemen’ gaan weer dicht wanneer de zonnewarmte afneemt. Openen en sluiten vergt geen andere energie dan warmte, benadrukt onderzoeker André Bucht van het IWU.

Het gaas is gemaakt van dunne 80 millimeter lange draden uit nikkel en titanium. Deze legering verandert onder invloed van warmte van vorm en beweegt zo het textiel mee dat op het gaas is bevestigd. Het metaal heeft een geheugeneffect en keert daarmee telkens in de oorspronkelijke vorm terug onder de invloed van de zonnewarmte. Nader onderzoek moet uitwijzen welk weefsel het best bestand is tegen de energie van de zon.

Het prototype is gebouwd naar een ontwerp van Bára Finnsdottir die design studeert aan de kunstacademie Weisensee in Berlijn. Het resultaat bestaat uit 72 zonnewarmtewerende elementen en is later deze maand te zien op de Hannover Messe. Met fabrikanten willen de onderzoekers van het IWU het ontwerp uitwerken tot een handelsproduct voor nieuwbouw en renovatie dat halverwege 2017 op de markt zou kunnen komen. De verdere ontwikkeling moet een variant opleveren voor woningen en voor gebruiksgebouwen.

Bucht zegt in het systeem meer mogelijkheden te zien dan alleen het weren van zonnewarmte. De warmte zou ook kunnen worden opgeslagen in faseveranderende materialen. Die kunnen ‘s nachts helpen om het binnenklimaat op temperatuur te houden. Het textiel kan ook met organische zonnecellen worden afgewerkt zodat de warmtewering ook elektriciteit levert.

Bold&Beautiful Award

Branchemanager Martin Straver van zonwering- en rolluikenvereniging Romazo uit Nieuwegein noemt het ‘frappant’ dat het Duitse idee in grote lijnen aansluit op een ontwerp dat meedong naar de Bold&Beautiful Award van de Gevelbeurs 2014 en onderscheiden werd met de Romazo-prijs. “Dit idee wordt door een van onze leden bestudeerd”, zegt Straver. “Ook in de innovatieprojecten die wij de afgelopen jaren met de TU Delft hebben gedaan zijn ideeën van studenten naar voren gekomen waarin membranen werden toegepast.” De denkrichting is volgens hem dus niet helemaal nieuw. Het zoeken is nu naar robuuste materialen die in voldoende mate de zon kunnen weren.

Reageer op dit artikel