artikel

Commentaar: Versnippering niet van deze tijd

bouwbreed Premium

Commentaar: Versnippering niet van deze tijd

De bouw is in de laatste jaren razendsnel veranderd van aanbod-gestuurd naar vraaggestuurd. Er worden geen Vinex-wijken meer neergezet met als boodschap aan de koper: ‘Dit gaan we bouwen en als u snel bent mag u het kopen’. Integendeel. De koper zegt nu: ‘Zo moet mijn huis er uitzien, ga het maar realiseren’.

Dat vraagt een flexibele bundeling van expertise in Nederland, ook in de betonketen. En die bundeling wordt nu nog door de vele verschillende brancheverenigingen tegengehouden. Ik vind die versnippering absurd en zeker niet van deze tijd.

Er moet snel worden gewerkt aan een overkoepelend platform, waarin alle betongerelateerde belangenorganisaties vertegenwoordigd zijn. Een soort VNO/NCW of MKB, waar met één mond wordt gesproken richting opdrachtgevers, met name de overheid. De betonketen is een belangrijke toeleverancier van de bouw. Wij kunnen de opdrachtgevers en klanten van dienst zijn, zeker met specifieke kennis over onze producten, maar ook over duurzaamheid.

Binnen Europa zie je dat dit al gebeurt. The concrete initiative maakt duidelijk hoe essentieel beton is in de bouw, maar ook welke kansen er zijn op gebied van duurzaamheid en wat de economische bijdrage is binnen Europa inclusief de werkgelegenheid. Dit ontbreekt in Nederland.

Video: The Concrete Initiative

Bron: Cement & Beton Centrum.

Het is de tijd om te laten zien wat we kunnen. Dat we klaar zijn voor vernieuwen en verder inspelen op de wensen van de klanten. Nieuwe ontwikkelingen onderzoeken en omarmen zoals 3D printing, een breed betonkeurmerk, recycling als nieuwe grondstof.

We zijn die noodzakelijke omslag in denken overigens ook verplicht aan de nieuwe generatie die ons straks gaat opvolgen. Jonge mensen denken heel anders dan wij. Zij begrijpen en zijn de nieuwe consument en zien de wereld en Europa als een normaal speelveld. Eenzijdige focus vanuit eigenbelang past niet bij hun denkwijze en zij zijn onze opvolgers. Dus moeten wij nu al een aansprekende organisatiestructuur voor hen klaarzetten: het betonhuis.

Ik realiseer me dat ik met deze oproep niet alleen applaus zal oogsten. Dat is prima. Het gaat erom dat we ons als betonbranche bewust zijn van het feit dat we op de huidige weg niet verder kunnen. Daar wil ik graag met iedereen de discussie over aan.

directeur Mebin, voorzitter van VOBN, bestuurslid van de Betonvereniging en lid van de stuurgroep Greendeal Beton 

Reageer op dit artikel