artikel

Blog: Hilarisch

bouwbreed Premium

Blog: Hilarisch

Zouden dezelfde mensen die de wereld in een financiële en economische crisis hebben gestort, nu werkelijk ineens zoveel beter handelen als ze een loonsverhoging van een ton krijgen? Raar hè, maar ik geloof er niets van. Dat maakt de hele commotie rond de loonsverhogingen bij ABN Amro ook zo bizar.

Wij zijn geen amorele raad van commissarissen” , zei president-commissaris van ABN Amro Rik van Slingelandt dinsdagavond tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij vond dat de bankiers van de bank die met miljarden van de belastingbetaler van de ondergang is gered, zo hard hadden gewerkt om het financiële stelsel te redden, dat zij zonder meer extra beloond moesten worden. Als die redenering klopt, dan eis ik nu twee ton extra als degene die politici nog enigszins op het juiste pad houdt. Dat is minstens twee keer zoveel waard als het redden van het bancaire stelsel.

Daar komt nog bij dat het uiterst twijfelachtig is of de bankiers het bancaire stelsel wel gered hebben. Bij de presentatie van het jaarverslag luidde AFM-bazin Merel van Vroonhoven nog maar eens de noodklok over het gedrag van de bankiers die alleen onder grote maatschappelijke en politieke druk bereid zijn te veranderen. Zonder die druk, zo vreest zij, zou het zo maar weer verkeerd kunnen gaan bij de banken. Een salariskorting van een ton is meer dan op zijn plaats.

Dubbel van het lachen lig je deze week dat precies uitkomt wat iedereen al voorspelde: de Wet werk en zekerheid zal leiden tot versnelde ontslagen van flexwerkers. Dat doet ING dan ook. Maar in dit geval moet ik Lodewijk Asscher gelijk geven dat hij ontstemd is. De Wet is een uitvloeisel van het sociaal akkoord dat werkgevers, werknemers en kabinet hebben gesloten. Asscher roept dan ook terecht werkgevers-voorman Hans de Boer op ING tot de orde te roepen. Het zal uiteraard niet werken. Dat wordt dus allemaal onze rekeningen bij de bank op te zeggen. Dat is immers het enige middel dat gewone stervelingen hebben, met hun voeten stemmen.

Ook de oproep van Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen doet hilarisch aan. Het lijkt zo logisch, Rijkswaterstaat moet ophouden met opdrachten te leuren bij buitenlandse bedrijven. Even afgezien van het feit dat we één Europese markt hebben die transparantie en toegankelijkheid eist, is de vraag of het werkelijk een probleem is. Natuurlijk zie je op bouwplaatsen wel eens borden van Max Bögl of Besix dat overigens Nederlandse roots heeft. Maar de meeste buitenlandse bedrijven werken met Nederlandse dochters. Dat is ook logisch omdat elk land zo zijn eigen bouwtradities en dito regels kent. Gravend in mijn geheugen kom ik tot zegge en schrijven één groot project waar een buitenlander bezig is geweest, Bouygues met de gekkekoeientunnel. En dat deed het Franse conglomeraat dan nog in combinatie met Koop Tjuchem.

Maar volgens de doctrine van Rik van Slingelandt mag Verhagen er gerust een tonnetje bijkrijgen. Dat gun ik de man ook. Weliswaar heeft hij de zaak niet in het honderd laten lopen, want dat hebben de bankiers voor hem gedaan, maar zijn pogingen om de bouw uit het slop te krijgen zijn even hardnekkig als aandoenlijk. Daar zinkt een praktische aanpak als onder andere Niek Bolten en René Kesselaar voor elkaar hebben gekregen in Alkmaar bij in het niet.

 

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw

Follow me on Twitter @ferryheijbrock

Reageer op dit artikel