artikel

Verbeelding (ver)gezocht

bouwbreed

Verbeelding (ver)gezocht

Een luchtfoto, een plattegrond en lachende gezinnen op de fiets. Denken we in onze branche nog steeds dat mensen daarmee kunnen inschatten hoe ze straks in hun nieuwe huis wonen?

Het is lastig om voor te stellen hoe alles er gaat uit gaat zien, ervaar ik weer van dichtbij nu ik een nieuw huis heb gekocht. En dat terwijl ik in een bestaand huis intrek en in de vastgoed branche werkzaam ben. Kun je nagaan wat wordt gevraagd van het verbeeldingsvermogen van mensen als we een folder met artist impressions van nieuwbouwhuizen en plattegronden toesturen.

Je komt ermee weg bij voldoende vraag en relatief weinig aanbod, maar het heeft niets te maken met verbeelding en beleving. Waar het consumenten om draait. De vraag is of zij zich daar straks zien wonen. ‘Krijg ik kriebels in mijn buik?’

Moeilijk is het niet. Nieuwe technieken en middelen die de beleving stimuleren zijn er, zoals filmpjes, 3d beelden, digitaal door je huis lopen en inrichten van huizen. Zo hebben vorige week geïnteresseerden in ons project in Brielle alvast in hun nieuwe huis gestaan met de 3D virtual reality bril van Samsung. Verwondering alom. Het blijkt een prachtig middel om het huis te laten leven, mensen de ruimte te laten ervaren en unieke elementen, zoals mooie hoge plafonds te laten ‘voelen’. Om daarna thuis vanaf je eigen bank te blijven rondkijken in het nieuwe huis, met een kartonnen bril.

Beleving levert zoveel op. Met het stimuleren van de beleving neemt ook de betrokkenheid en het enthousiasme van toekomstige bewoners toe. De ‘look & feel’ gaat leven en het wordt persoonlijker. Maximale verbeelding zou gemeengoed moeten zijn.Bovendien zijn we het als branche verplicht. Bij geen enkele andere aankoop geef je zoveel geld uit. Een huis kopen is ook een emotioneel lifetime event. Wat doe jij aan verbeelding om vastgoed te laten (be)leven?

Yvonne van Mierlo, directeur Blauwhoed Studio bij Blauwhoed

Reageer op dit artikel