artikel

Upgrading tot energietransformer

bouwbreed Premium

Upgrading tot energietransformer

Er hangt een zwaard van Damocles boven de bouw: in 2020 moet alle nieuwbouw energieneutraal worden opgeleverd.

Kort daarna komt de bestaande bouw aan de beurt. Veel architecten en bouwers kijken met een links oog naar die materie. Pas als je een opgave op je bord krijgt, ga je je erin verdiepen. Vanuit de branche wordt niet anders gereageerd: er zijn altijd allerlei excuses, maar tot een pro-actief samengestelde solide body of knowledge is het nog niet gekomen. Uiteindelijk hebben we al zeven jaar verloren en zijn er nog vijf jaar te gaan voordat het e-day is: 2020. Meer dan 80 procent van de gebouwen en woningen zal een upgrading moeten krijgen.

Maar wie ontwerpt die transformatie? Daarnaast, welke ondernemer heeft voldoende kennis en het totale overzicht en stelt zich garant voor een perfecte uitvoering van de gewenste energetische transformatie? De oplossing ligt voor de hand. Er zijn veel architecten die gewoontegetrouw een compleet overzicht hebben van hun gebouwen. Zij zouden zich kunnen laten omscholen tot energy-engineers of energietransformers.

De grote markt van particuliere gebouw- en woningbezitters heeft genoeg leed gehad met installaties. Die komt alleen in beweging als er één vakbekwaam aanspreekpunt is die als engineer het gebouw goed kan analyseren en kan adviseren, berekeningen op investering en rendement kan maken en vervolgens goed de bouw op de uitvoering kan leiden. Samen met gespecialiseerde aannemers, die alle bouwkundige en installatiebekwaamheden in huis hebben of in één regulier team hebben. De bouw wordt ook geleid door één man of vrouw ter plaatse die alles weet, in plaats van de installateurs die het bouwkundig werk en elkaars werk bemoeilijken. Het moet immers snel en efficiënt. Er lijkt me een gigantische markt te zijn.

Mick Eekhout, directeur Octatube

Reageer op dit artikel