artikel

Helden van de bouw

bouwbreed Premium

Een nuttig maatschappelijk verschijnsel is het bestaan van helden. Helden die andere ‘gewone’ mensen tot voorbeeld zijn. Die anderen inspireren. Waarvan anderen, ‘gewone’ mensen van denken en zeggen: zo zou ik ook willen zijn.

Is het dan niet vreemd, dat ik zo snel geen enkele held van de bouw voor de geest kan halen. We praten met de bouw over een serieuze sector, die gaat voor een substantieel deel van het bruto nationaal product. Maar levert deze sector ook maar één held aan? Met pijn en moeite kom ik bij Hans Brinker, de jongen die een lekkende dam dichtte met zijn duim.

Daarvoor hebben we vandaag Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Dat schiet niet meer op.

Ondanks ruim 35 jaar aanwezigheid in de bouw, kan ik geen enkele held van de bouw in gedachten oproepen. Een bouwer die me inspireert, die ik als voorbeeld wil zien, waarvan je zegt: zoals die man het doet, zo zou ik…..

Een held word je niet zo maar. Daar moet je wat voor doen. Het directe pad naar held van de bouw loopt langs de publiciteit. Niet eens Cobouw, maar de televisie. Reality tv.

De bouw heeft een Gordon Ramsay nodig. Of wat Tabatha de Super Bitch voor de kappers gedaan heeft.

Staat de bitch van de bouw op? Of moet dit mannenwereldje toch door een kerel echt gezet worden? Iemand die de top van Bouwend Nederland terechtwijst, de directie van een bouwreus de les leest, die de knoet laat zwaaien op het bedrijfsbureau en op de bouwplaats. Alles voor de lopende camera’s, smullen voor de consument!

Zie u het gebeuren? Eerst zien dan geloven? Of gewoon RTL bellen?

Leo van de Wal, trainer/consultant bij CBT Bouw

Reageer op dit artikel