artikel

Goedkope woningnood?

bouwbreed Premium

Is er in Nederland een tekort aan betaalbare huizen voor starters? Dat vroeg ik me af toen ik onlangs een artikel in het FD las met de titel ‘goedkope woningnood’.

Dit artikel was geschreven naar aanleiding van nieuwe cijfers van het CBS. De conclusie was dat er voor starters op de koopwoningmarkt weinig aanbod van goedkope eengezinswoningen is. Als voorbeeld werd de provincie Utrecht aangehaald. Als je daar 200.000 euro te besteden hebt, is er weinig keus aan eengezinswoningen. Je kunt dan kiezen uit slechts 6,5 procent van het totale aanbod van woningen. Wanneer je 150.000 euro te besteden hebt, zakt dit percentage naar 1,5. Kijken we echter naar Nederland als geheel, dan stijgen deze percentages naar 21 en 7,1.

Realistisch?

Wat betekent dit? Wat mij betreft in ieder geval niet dat er een goedkope woningnood onder starters bestaat. Het betekent dat er weinig rijtjeshuizen met tuin in gewilde provincies en buurten in Nederland zijn die betaalbaar zijn voor starters. Maar is het realistisch voor starters om in bijvoorbeeld Utrecht als eerste woning een huis met tuin te kunnen kopen?

Dat lijkt me niet. Starten kan ook in een appartement. Die zijn er namelijk genoeg. 11,5 procent van het totale woningaanbod in Nederland omvat appartementen tot EUR 150.000, 19 procent van het totale woningaanbod betreft appartementen tot 200.000 euro. En in de provincie Utrecht? Ook dan liggen de percentages een stuk hoger.

Er zijn dan misschien niet zoveel rijtjeshuizen met tuin in de prijsklasse die starters kunnen betalen, maar opties hebben zij genoeg. In 2013 waren zij verantwoordelijk voor 46.000 transacties van bestaande koopwoningen, terwijl er 80.000 woningen te koop stonden onder de 200.000 euro en 36.000 onder de 150.000 euro. Met een budget van gemiddeld 185.000 euro moet het voor starters dus lukken om een woning te bemachtigen. Al zal dat niet altijd een rijtjeshuis met tuin zijn.Madeline Buijs, sectoreconoom Bouw Economisch Bureau ABN Amro

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @MadelineBuijs 

Reageer op dit artikel